Matklubbens Topplista

tisdag, februari 24, 2009

Cheddarpaj med vintersallad och vinkokta Päron till dessert



Ingredienser (4 port.)
Smör 50 gram
Vetemjöl 2 dl
Ägg 1
Vatten (kallt) 1 msk
Salt 0.5 krm
FYLLNING:
Ägg 2 stycken
Mjölk 1.5 dl
Salt 0.5 tsk
Peppar 0.5 tsk
Cheddarost (lagrad) 175 gram
VINTERSALLAD
Rödkål 50 gram
Grönsallad 7 dl t.ex. krispsallat
Lingon (osockrade) 0.7 dl
Olivolja 1 msk
Salt 0.5 krm
Peppar 0.5 krm
Pajform (10 cm bred) 4 styck portionsformar

Pajdeg: Arbeta ihop smör och mjöl. Tillsätt ägg, vatten och salt. Arbeta snabbt ihop degen.Tryck ut degen i portionsformar. Ställ i kylskåp i cirka 1 timme.
Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalen mitt i ugn ca 10 min.
Fyllning: Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Riv cheddarost och fördela osten i formarna, fyll på äggstanningen. Grädda i mitten av ugnen i 20-25 min. Ta ut och låt dem svalna något.
Sallad: Finstrimla rödkålen. Blanda grönsallat, rödkål och lingon. Smaksätt med olivolja, salt och peppar. Servera med salladen.

Ingredienser (4 port.)
Päron 2 stycken stora
Rött vin (Beaujolais) 4 dl
Strösocker 1 dl
Apelsinskal 1 bit
Kanelstång (10cm) 1 styck
Vaniljstång 1 styck
Svartpeppar (hel) 6 styck
Kryddnejlika 1 styck
Vaniljglass 0.5 liter

Skär en bit apelsinskal utan att det vita kommer med. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en kastrull. Lägg även med stången.
Tillsätt vin, socker, kanelstång, apelsinskal, svartpepparkorn och nejlika. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter.
Dela päron på längden. Lägg ner halvorna i kastrullen. Låt småkoka i 15 minuter under lock.
Ta ur päronen och höj temperaturen. Koka häftigt tills vinsåsen tjocknat ordentligt (ca 15 min).
Servera päron med vaniljglass och sås.

Källa: menyse.com

Inga kommentarer: