Matklubbens Topplista

söndag, oktober 28, 2007

Helgen

Har varit otroligt bra.

Vi började fredagen med att gå på bio, vi såg Musicalen Hairspray, den var väl okey, men efter att ha sett orginalet som gick på Tv torsdag kväll, där musiken var 50-60 tal, blir det något helt annat när det är så mycket sång i en musical, men handlingen var ju den samma.

Sen gick vi hem och åt middag och gjorde en tidig kväll eftersom jag skulle upp tidigt och jobba, brödplock på Coop Forum, jag började 7.00, det var bara synd att brödet inte kom förrän 8.00, så jag städade och frontade i brödhyllorna under tiden. Jag blev klar strax före tio så jag hann precis hem i tid till melodikrysset.

Sedan städade vi lägenheten och gjorde oss i ordning för en stadstur, Åke köpte en höstjacka och ett par skor och jag köpte tre par skor och en parfym, det blev inte Lovely, det blev Midnigth Fantasy, Brittneys nya.

Efter det hälsade vi på Fanny på sjukhuset och hon mådde bara bra och hade kommit igång med sondmatningen, hon fick äta sin sista vanliga måltid igår klockan 17, och det var hennes favoriträtt lasagne på menyn. Sen blir det bara flytande special mat i sonden i fyra veckor, därefter blir det upptrappning med "vanlig" mat under fyra veckor, det blir en stor omställning att inte få tugga. Men eftersom hon kommer att må så mycket bättre kommer det nog att gå bra, bara hon lär sig att inte tänka så mycket på allt som är gott, och hur lätt är det!

Vi ska gå på bio till veckan och se Råttatouille, utan snacks för första gången, det kommer att kännas konstigt för Fanny men det kommer nog att gå bra.







Lördag kväll gick vi ut och åt middag tillsammans med Åsa och Jörgen, sedan gick vi på den nya slager baren där Anna Book uppträdde, där dansade vi tills fötter och ben inte orkade längre.



På söndag tog vi en rejäl sovmorgon, sedan har vi bara suttit och sett på Tv och druckit te hela dagen.

Ingen av oss orkade laga mat, så vi slog till och köpte pizza, den var så salt och god, mmm.

Snart ska vi skjutsa hem Fanny och Camilla från lasarettet och så kommer Amanda hem ikväll.

Det får bli en tidig kväll för i morgon börjar jag med brödplock 6.00 på Coop, efter det ska jag följa

Amanda till Willys där hon ska börja plocka bröd 6 dagar i veckan 1½ timme varje morgon. Därefter blir det brödplock på Ica Ålidhem, sen blir det kontor där jag ska boka personal för olika uppdrag och så avlsutar jag dagen med brödplock på Coop.

När jag kommer hem blir det ett varmt bad och ryggläge i soffan hela kvällen.

torsdag, oktober 25, 2007

I morgon

Kyckling med chili, saffran, spiskummin, curry och citron, serveras med kanel-och kardemumma bulgur.

till 4 pers.

500 g kycklingfilé
smör att steka i
1 tsk black and white salt (finns i burk med kvarn)
6 scharlottenlökar
½-1 grön chilifrukt beroende på hur starkt man vill ha det
1 pkt saffran
1 tsk spiskummin
2 tsk curry
2 dl vatten
½ hönsbuljongstärning
3 msk citronsaft + skalet från ½citron

Gör så här:

Bryn kycklingfiléerna i en stekpanna tills de fått fin färg, krydda med black and white salt.
Sänk värmen.
Skala och skiva scharlottenlöken och finhacka chilin.
Fräs det med kryddorna i smör i en gryta utan att det tar färg, tillsätt vatten, buljongtärning, citronsaft häll detta över kycklingfiléerna.
Låt sjuda i ca 15 minuter under lock, tillsätt lite vatten om det behövs.
Tillsätt citronskal.

Bulgur:
2 msk smör
½ krm kanel
1 tsk malen kardemumma
3 dl bulgur
6 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
½ tsk salt

Gör så här:
Fräs kryddorna i smör i en gryta, tillsätt bulgur och rör runt utan att det tar färg.
Tillsätt vatten, buljongtärning och salt och låt koka upp.
Täck med lock, låt koka på svag värme 12 min.
Tag av kastrullen .
Låt stå i 5 minuter före servering.

Servera med kycklingen och en god sallad med olika salladssorter, finns i färdiga påsar, skölj och häll upp, blanda med plommontomater, söt krispig snack paprika, gurka och sugarsnapps.

Desserten blir enkel, Jordgubbar doppad i god mörk choklad med ett glas Champagne.

Personalvård

Jag har en fantastisk chef,
som verkligen uppskattar sin personal.

Och visar det på många bra sätt,

bland annat så har jag fått ett presentkort på valfri behandling på skönhetssalong.

Jag har suttit och funderat och funderat vad jag skulle välja för behandling

så hörde jag på radion om masage med varma lavastenar

och då tänkte jag att det har jag aldrig provat, så det bokar jag,

så nästa vecka, på torsdag ska jag först träna som en tok och efter det ska jag få skön avkopplande masage med varma lavastenar.

Så fredagen kommer att gå som en dans och jag kommer att jobba med ett stort leende på läpparna.

Dagligen

500 g färgstarka grönsaker och två till tre frukter bör man äta varje dag för att må bra och hålla sig frisk.

För att få en uppfattning om hur mycket det är har jag vägt och räknat, för det låter så mycket, ett halvt kilo.

Men det är rätt lätt att få i sig, för

1 tomat = 100g

1 dm gurka = 100g

1 paprika = 100g

för att ta några exempel,

om man sen lägger till blomkål, vitkål, broccoli, sparris, lök, avocado som väger relativt mycket kommer man fort upp i 500 g.

Så i veckan har jag nått målet.

Så nu får vi se efter några veckor till om det ger resultat...

måndag, oktober 22, 2007

Nu finns det ingen återvändo


Nu har jag förnyat mitt träningskort from idag, så nu finns det inga ursäkter längre.
I kortet ingår det två timmar med en personlig tränare, så nu ska jag försöka få ett program som jag kan orka hålla.
Jag ska börja med två träningspass under veckan och två på helgen, det ska funka.
Så imorgon är det dax för första passet.

lördag, oktober 20, 2007

50 års fest

I eftermiddag blir det öppet hus i Röbäck, en i bekantskapskretsen fyller 50.

Så till lunch åt vi Lasagne och Panna cotta till dessert.

Panna cotta eller gräddpudding, är oftast baserat på vanlig fetgrädde. Jag har ett recept som baseras på matlagningsgrädde som blir mycket fräschare och godare.

1 portion:
½ gelatinblad, blötlägg i rikligt med kallt vatten ca 15 min
1 dl matlagningsgrädde

2-3 msk strösocker

1 krm vaniljsocker

1 krm smaksättning, kanel kardemumma eller ½ tsk balsamicovinäger

Koka upp grädde med socker och eventuell smaksättning.
Häll upp i lämpliga glas eller dessert skålar ej för stora.

Ställ i kyl ca 3 timmar.
Tina hallon och mosa dem genom en sil så du får bort kärnorna.

Ös hallonsås på toppen av panna cottan.

Ät och njut!

Tips!

För att överraska lägg något gott i botten på varje glas, lite hackade nötter, hackad fylld god choklad eller krossad dajm.

Min fjärde last!

The Sims!
Jag bara älskar detta spel.

Mina simmar blir befordrade inom sitt yrke, de åker helikopter till jobbet, fast nu kör de ju egen bil i det nyaste spelen, och jag bygger mina drömvillor och kan resa utomlands hur ofta jag vill.

Får jag för lite pengar så fuskar jag till mig dem, fiffigt va.

Detta är det bästa sättet för mig att varva ner och koppla av när jag känner att det börjar bli för mycket.
Jag är ändå verksam, om jag ser en film så kopplar jag inte av på samma sätt. Även om det är bra avkoppling också.

Jag tycker även om att läsa böcker men jag kan bli lite rastlös om boken inte är tillräckligt bra, och kommer på mig själv att jag tänker på annat och inte fattar vad jag läser.

Men med Sims så är jag kreativ, jag får använda min fantasi och svara många gånger på kluriga frågor.

Min tredje last

BELGISKT ÖL (kanske inte det nyttigaste, men ack så gott).

Mina favoriter är:

1. Westmalle Trappist Dubbel, ljust, rödbrun innehåller endast naturliga ingredienser. Bryggt under överinseende av munkar. Serveras i vida kristallglas på smal fot. Fruktig, aromatisk, nyanserad, medelstor beska och rostad ton, fruktkaramell. Passar till smakrik husmanskost.

2. Tripel Karmeliet, i glaset på bilden. Ljus, opaliserande gul färg, fruktig mot citrus, någon karamellton. Passar till husmanskost även smakrika fiskrätter.

3. Kwak, bärnstensfärgad, fruktig, aningen knäckig, inslag av aprikos och rågbröd. Serveras i ett glas som påminner om en vas med mycket smal "midja". Passar till husmanskost.

4. Chimay Blå, mörk bärnstensfärgad, stor något bränd smak med rostade inslag av farinsocker, knäck och soja, mycket fyllig. Passar som sällskapsdryck och till ostbricka.

5. Chimay Röd, bärnstensfärgad, stor komplex, fruktig, smakrik med lång rostad aromatisk eftersmak och sötma. Passar till kraftig husmanskost.

6. Duvel, gul färg, fruktig, eldig, brödig. Passar till smakrik husmanskost och hårdost.

7. Afflingen dubbel, kopparröd färg, medelstor doft med rostad ton, inslag av torkad frukt, apelsin, knäck och choklad. Passar till smakrika kötträtter.

8. Gouden Carolus Cuvée van de Keizer, mörkbrun färg, komplex, fyllig, smakrik med inslag av choklad, soja, torkad frukt, buljong och pumpernickel. Passar till ostar eller mörk choklad.

9. Meredsous 8 %, brunorange färg, tydlig fruktighet, lätt jästig, stor beska, inslag av tropisk frukt och sirap. Passar till ost eller smakrika kötträtter.

10. Rochefort 10, hela 11,3 %! trots det mycket god, stor komplex, blommig, inslag av kryddor, knäck, vanilj, choklad, torkad frukt och torkade kryddor. Passar till lagrade hårdostar, smakrika kötträtter av vilt.

Alla har rätt hög alkoholhalt men är för den delen absolut inte spritiga.

Sedan har jag en stor favorit bland tyskt öl och det är

Erdinger Weissbier Hefe, ljus opaliserande gul färg, liten beska, stor eldig doft med ton av säd, medelfyllig med bra friskhet.
Serveras kyld, med en citronskiva i ett högt glas, hela flaskan måste hällas upp så att man får med jästfällningen.
Passar mycket bra till smakrik husmanskost, bacon och kapris.

Det är enkelt med öl till maten för de flesta passar bra, i jämförelse med vin, där det krävs mycket mer för att det ska bli en bra kombination med alla smaker som sött, salt, surt och umami.

Öl kan man också med lätthet bara dricka som det är, som sällskapsdryck.

Många ölsorter passar också mycket bra till desserter med choklad.

Sen blir man ganska mätt på öl så man dricker förhoppningsvis inte så många.

Av vin kan jag lätt få migrän men aldrig av öl.

Ännumera choklad

CHOKLADBOLLSKAKA (För den late som inte orkar eller ids rulla degen till bollar)
2½ dl strösocker

8 dl havregryn

3/4 dl kakao

2 tsk vaniljsocker

225 g smör

3-4 msk starkt kaffe

Glasyr

100 g god mörk choklad

½ dl kokosflingor eller pälsocker

Blanda de torra ingredienserna till kakan och tillsätt det rumsvarma smöret i mindre bitar och kaffet.

Knåda ihop till en tjock smet.
Kläm fast ett bakplåtspapper mellan botten och kanten på en form med löstagbar kant, ca 21 cm i diameter.

Tryck ut smeten i botten av formen och jämna ut den så gott du kan.

Låt stå i kallt medan du förbereder glasyren.


Bryt chokladen i mindre bitar och smält i micron 30 sek i taget, rör om emellan åt så att du inte värmer för mycket.

Ta loss formens kant, för över kakan till ett serveringfat, det går lätt när du har bakplåtspapperet under, det är bara att dra loss.

Bred chokladen över kakan, strö över kokos eller pärlsocker.

Låt kakan stå i kylskåpet att stelna och servera den sedan kall.

Om man vill kan man variera glasyren, man kan ta en chokladkaka med nötter eller nougat eller en med kaffesmak. Men då utesluter man eventuellt kokos eller pärlsockret.

Mera Choklad

Jag hittade kort på fantastisk handgjord Italiensk choklad från Nolia mässan i år.

Titta och förvånas!

Mina två största laster

Te och choklad!
Och det bästa av allt, jag hittade ett chokladte på Chokladfestivalen i Stockholm.

Både chokladasken, med den ljuvligaste chokladen man kan tänka sig, och teet kom från Gefle Chocolaterie på Nygatan 40.

Joanna, lyckost, du kan ju gå och handla precis när du vill.

tisdag, oktober 16, 2007

KARRIÄRSTEGEN


Dagens industri, (Di) och Franklin Covey Radical Change, har en årlig omgång av karriärstegen, där drivande kvinnor har möjlighet att söka för att få utveckla sitt ledarskap och kunna gå ett steg till.

Oscar tände på idén och nominerade mig som tänkbar kandidat.

Det här året var det extremt många sökanden.

Det plockades ut nio drivande kvinnor, som får gå hela stegen,som man för övrigt kan följa i Di.

Men eftersom det var så många sökanden bestämdes det att det skulle hållas ett kortare seminarium i Stockholm.

Så 20 kvinnor blev personligt inbjudna till ett 4 timmars seminarium om "De sju goda vanorna", där jag var en av de utvalda.

Det kunde jag aldrig drömma om i min vildaste fantasi, att jag skulle hamna i denna situation, få träffa Gunilla Herlitz, (Chefsredaktör och Vd för Di) och höra hennes väg genom studier, barnafödande, 4 barn, samtidigt klättrande på karriärstegen, tills där hon är idag, helt fantastiskt, vilken kvinna.

Hon menar att det är viktigt att inte tappa bort sig som kvinna om man jobbar i en mansdominerande värld.

Att det är resultatet av ens arbete som räknas och inte bara sittfläsket, dvs. att man inte behövde sitta pall på kontoret 9-17, utan man kunde lika gärna jobba hemifrån, idag är ju det möjligt, med datorns- och telefonens hjälp,

Hon åt alltid middag med barnen, förhörde läxor och följde med på träningar och tävlingar.

Men hon medgav också att hon hade med sig jobbet över allt, men att hon sov gott om nätterna.

Sedan fick vi en otroligt inspirerande föreläsning om de "sju goda vanorna" av två fantastiska personer, Ann Askenberger och Henry Rawet.

"De sju goda vanorna" i korthet

1. Var proaktiv - Om hur vi lär oss att välja våra reaktioner & var vi lägger vår energi.

2. Börja med slutet i sikte - Om hur vi sätter mål både för oss själva & för vår organisation för att
komma dit vi vill.

3. Gör det viktigaste först - Om hur vi ser till att de mål vi har satt upp genomsyrar hur vi använder vår tid.
4. Tänk vinn-vinn - Om hur vi kan tänka på ett nytt sätt i samarbete med andra & leta efter ömsesidiga fördelar.
5. Försök först förstå - sedan bli förstådd. Om konsten att kommunicera effektivare genom att först lära oss lyssna.


6. Skapa synergi - Om hur vi kan utnyttja varandras olikheter till att bli en kreativ styrka i stället för konflikt.

7. Vässa sågen - Om hur vi hittar tid & motivation att ständigt utveckla oss.
Mycket viktiga ord som kan bli otroligt bra vanor om man verkligen försöker annamma dem, både i jobbet och i privatlivet.

Vi fick även äta...
Snacks & godis
Wraps, med tre olika fyllningar
Cheesecake i två smaker.
Så jag var så nöjd när jag gick därifrån på kvällen.

måndag, oktober 15, 2007

Sound of Music


Första gången jag såg denna underbara kärlekshistoria, var 1965 i Göteborg, jag var 10 år.

Vi hälsade på hos Faster Gunhild och hennes familj.

Filmen var över tre timmar lång, så det var paus efter ungefär halva tiden, och jag tyckte att det var onödigt för det var så underhållande, spännande och bra.

Nu har jag den både på video och DVD, har sett den så många gånger att jag inte kan hålla räkningen.

Då jag fick se att den skulle föras upp som en Musical i höst på Göta Lejon blev jag direkt intresserad, men samtidigt lite spänd över hur de skulle framställa det hela utan att missa något och tappa bort viktiga detaljer från historien, som när man har läst en bok och sedan ser filmen så
blir man ofta besviken, för man har fått egna bilder.
Men det var så bra, de hade verkligen fått fram det viktigaste ur filmen, en perfekt sammanfattning kan man säga.

Skådespelarna var jättebra även om man har vissa synpunkter ibland om Pernilla Wahlgren, man kan inte sätta fingret på vad det är som man störs sig på, för hon har en bra röst, är en bra aktris, pytteliten och söt.

Tommy Nilsson var perfekt, han har en röst som heter duga, och sådär såg han riktigt snygg ut..

Alla barnen var duktiga, de har flera uppsättningar av barnskådespelare så det är nya för varje uppvisning.

En kul överraskning var butlern, spelades av Gert Fylking.
Sammanfattningsvis har helgen varit otroligt bra, nu återstår seminariet ikväll på DI, sedan blir det middag med flickorna och i morgon bär det hem.

lördag, oktober 13, 2007

Dag 2 i Sthlm






Idag började vi med shopping,

sedan blev det öl på en pub med goda Belgiska ölsorter, och när vi satt där och tittade ut på folkvimlet kommer Maud Bexell och hennes man Arnold och går förbi, jag rusade ut och vi sa i mun på varandra,
-måste vi åka till Stockholm för att kunna träffas!
Nog är världen allt bra liten ändå.

Efter det mötte vi upp flickorna för fördelsedagsfika på Vetekatten, de öppnade presenter och vi åt goda mackor och kakor.

Därefter åkte vi på Chokladfestival, bilderna får tala för sig själv... kanske inte den bästa kvalitén, men den sista bilden på chokladasken, den köpte jag i alla fall. Vi provade även vin och choklad, mycket trevligt.

Vi blev så otroligt mättade av all choklad både av lukterna och av allt smakande så vi var tvungna att åka till hotellrummet och vila en stund för att orka äta middag.

Middagen blev lätt, det blev Tacobar i Kungshallarna.

Jag och Åke promenerade från Ringvägen på Söder, genom Gamla Stan över till City, det tog 3 timmar med några stopp förstås i alla butiker efter vägen, det behövdes minsann en rejäl promenad, med det kaloriintaget och dessutom på bara några timmar.

I morgon kommer flickorna till hotellet och äter frukost med oss, sedan blir det lägenhetsvisning och därefter blir det Sound of Music, det ska bli riktigt roligt, men nu blir det god natt, och jag är fortfarande jättemätt...

Dag 1 i Sthlm

Amanda köpte present till Ida på Coctail Deluxe.

HOTELL Clarion


Mycket exklusivt och underbart, första hotellet som uppmanar en att bada, och badkaret var riktigt stort.

torsdag, oktober 11, 2007

Stockholm

I morgon bär det iväg igen, till Sthlm, men den här gången så är det i första hand avkloppling med familjen.

Vi ska fira födelsedagar med flickorna, god middag, presenter osv.

Men vi ska även hinna med en choklad- och te mässa på lördag, Musical, Sound of Music med Pernilla Wahlgren och Tommy Nilsson på söndag, min kollega Oscar har ordnat biljetter, tack Oscar, än en gång.

Sen ska vi hinna med en massa shopping också förstås...

På måndag blir det seminarium för mig hela dagen, det ska bli intressant.

Åke åker hem på söndag, Amanda stannar en vecka och jag åker hem på tisdag.

Så var man tillbaka i verkligheten

Jag hade nog förträngt hur ont man får i fötter och ben av att stå en hel dag på stengolv,

för glömt det har jag ju inte...

Men det var verkligen roligt, att få träffa folk och att få

sälja

det är det som är så fantastiskt

roligt.

Och i dag gick det riktigt bra, trots att jag demade färdigrätter från Viktväktarna... det är inte det lättaste att sälja, de är inte billiga och så är konsumenterna av den åsikten att man ska äta mycket och det man ska äta ska vara fett!

Dom värsta, är kvinnor i övre medelåldern, snåla och misstänksamma.

Dom bästa, är barn och deras fäder som vill sina barn väl och köper det de ber om.

Ringrostig? Skulle inte tro det.

Nu ska jag ut på min första demo på mitt nya jobb.

Det var ett tag sen sist, för att vara exakt så har jag inte demat sedan 1 juni.

Det kommer nog att kännas som vanligt i alla fall, det sitter i ryggmärgen.

Det ska bli riktigt roligt att höra reaktionen från konsumenterna, för de kommer ju att känna igen mig, men vilket företag förknippar dom mig med, Norrmejerier eller Action People, det är det som kommer att bli riktigt intressant.

Det är nog många som kommer att fråga om vårt företag och många kommer att vilja jobba för oss, det har jag ju märkt hitills, och det är ju bara positivt. Det gäller ju bara att få säljarna att boka oss.

Men efter idag så kommer nog mycket att lossna på arbetsmarknaden, för det är den där första tröskeln, att få en demo i butik som är förlösningen.

Så idag ska jag ge järnet, och sälja så det ryker.

Lunch på jobbet


Vårt kök på jobbet håller på att byggas för fulla muggar.


Det kommer att bli jättefint, stort och härligt, med fräsch köksinredning från Ikea.


Men tills dess så får man äta sin mat vid skrivbordet, det funkar, men det är inte opptimalt, för man svarar i telefonen och på mailen, så någon rast blir det inte.

tisdag, oktober 09, 2007

Lax på Norrländskt vis


Färsk inlagd gurka
4-6 pers
1 gurka

Lag:
2 msk ättiksprit (12 %)
2 msk strösocker
1 dl vatten
½ krm vitpeppar
½ tsk salt
2 msk dill ( till fisk) eller persilja (till kött)

Skölj gurkan och hyvla den i tunna skivor helst på en "mandolin", eller med osthyvel
Blanda alla ingredienser till lagen, rör så att sockret löser sig, smaka av, tillsätt mer av något som du tycker saknas, ska vara ganska söt och ättikstark.

Låt gurkan stå minst en halvtimma, menst helst två timmar.
Laxen
4 pers.

600 g laxfilé
2 msk olja

1 tsk salt

2 krm vitpeppar

12 medelstora potatisar

Såsen:

5 scharlottenlökar

2 msk smör

3 msk vitvinsvinäger

2½ dl torrt vitt vin

2½dl fiskbuljong

2 dl vispgrädde

½ tsk salt

1 krm vitpeppar

1 msk smör

2 msk dinkelsikt eller vetemjöl

½ dl finklippt gräslök

½ dl finhackad persilja

½ dl finhackad dill


Tillbehör:
Kokt potatis


Börja med såsen.

1. Finhacka scharlottenlöken och fräs den i smör i en kastrull.

2. Tillsätt vinägern och och låt den koka in i löken.

3. Tillsätt vin och fiskbuljong och låt detta sakta koka ihop tills ca 2/3 återstår.
Tillsätt grädden och koka ytterligare 10 minuter.

4. Sila såsen till en ny kastrull. Smaka av med salt och peppar. Blanda ihop smör och mjöl till en pasta, red av såsen under vispning. Tillsätt slutligen de finhackade örtkryddorna och låt såsen koka 3-5 minuter.

5. Skär laxen i fyra lika stora bitar.

6. Hetta upp en gjutjärnspanna med oljan. Krydda laxfiléerna med salt och peppar. Stek dem sedan gyllenbruna, ett par minuter på varje sida.


Servera laxfiléerna med kokt potatis, örtsås, inlagd gurka och citronskivor.

Garnera gärna med en dillkvist.