2½ dl strösocker
8 dl havregryn
3/4 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
225 g smör
3-4 msk starkt kaffe
Glasyr
100 g god mörk choklad
½ dl kokosflingor eller pälsocker
Blanda de torra ingredienserna till kakan och tillsätt det rumsvarma smöret i mindre bitar och kaffet.
Knåda ihop till en tjock smet.
Kläm fast ett bakplåtspapper mellan botten och kanten på en form med löstagbar kant, ca 21 cm i diameter.
Tryck ut smeten i botten av formen och jämna ut den så gott du kan.
Låt stå i kallt medan du förbereder glasyren.
Bryt chokladen i mindre bitar och smält i micron 30 sek i taget, rör om emellan åt så att du inte värmer för mycket.
Ta loss formens kant, för över kakan till ett serveringfat, det går lätt när du har bakplåtspapperet under, det är bara att dra loss.
Bred chokladen över kakan, strö över kokos eller pärlsocker.
Låt kakan stå i kylskåpet att stelna och servera den sedan kall.
Om man vill kan man variera glasyren, man kan ta en chokladkaka med nötter eller nougat eller en med kaffesmak. Men då utesluter man eventuellt kokos eller pärlsockret.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar