Matklubbens Topplista

söndag, oktober 07, 2007

Söndagsmiddag

KYCKLINGSOPPA MED CHILI-AIOLI OCH OLIV-BRÖD
Denna underbart goda soppa på kyckling, grönsaker och bönor blir en riktig festsoppa när den serveras med hemlagad chili-aioli.

Chili-aioli
Har du ont om tid kan du smaksätta en färdig majonäs.

1-2 vitlöksklyftor
1 äggula

1½ dl rapsolja

salt

1 tsk chilipulver

1 msk stark chilisås

tabasco

Pressa vitlöken och blanda den med äggulan.

Droppa i oljan och vispa hela tiden med elvisp, (ställ bunken på disktrasan så glider bunken inte omkring)

Smaksätt såsen med salt, chilipulver, chilisås och några droppar tabasco.

Ställ svalt tills soppan är färdig.

Oliv-bröd

Smaksätt mjukt smör med hackade svarta oliver, pressad vitlök och hackad persilja.

Skär en baguette i skivor, men inte helt igenom och fördela smöret mellan skivorna.

Linda in brödet i folie och värm i ugnen 225 grader ca 10 minuter.


Soppan
Till 4 pers:

2 kycklingfiléer, ca 250 g
1 gul lök

2 paprikor, en gul och en röd

½ zucchini, ca 200 g

1 msk olivolja

1 tsk timjan (torkad)

2 msk tompatpuré

1 l hönsbuljong (tärning går bra)

2 dl kokta svarta bönor, eller vita om man föredrar det

2 avocado

satfen av ½ citron

salt och peppar

Gör så här:

1.Skär kycklingen i små tärningar.

2.Skala och hacka löken.

3.Kärna ur paprikorna.

4.Skär dem och zucchinin i tärningar.

5.Fräs grönsakerna i olja i en gryta några minuter.

6.Tillsätt timjan, tomatpuré och buljong.

7.Koka upp soppan, lägg i kycklingen och låt koka ca. 10 minuter.


Nu kan du sätta in brödet i ugnen.


8.Skala och kärna ur avocado, hacka den i tärningar.

9.Lägg i avocado och bönor.

10.Låt soppan koka någon minut.

11.Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Servera med chili-aioli och oliv-bröd.

Efter soppa är det särskilt gott med en efterrrätt.

SNABBOSTKAKA
Ett snabbt lagat mellanmål eller efterrätt när middagen var lätt.

Detta behövs för två- tre personer:
2 ägg
2 msk socker
1 burk keso, 250 g

ev ½ dl hackad sötmandel

1 dl crème fraiche eller grädde

1 dl mjölk

2 msk dinkelsikt

Gör så här:
1. Rör ihop alla ingredienser i en ugnssäker form.

2. Grädda ca 30 minuter i 200 grader.
3. Låt stå några minuter.

Servera med sommarbär ur frysen, de tinas snabbt i mikron och lite gräddmjölk.

Inga kommentarer: