Matklubbens Topplista

lördag, oktober 20, 2007

Min tredje last

BELGISKT ÖL (kanske inte det nyttigaste, men ack så gott).

Mina favoriter är:

1. Westmalle Trappist Dubbel, ljust, rödbrun innehåller endast naturliga ingredienser. Bryggt under överinseende av munkar. Serveras i vida kristallglas på smal fot. Fruktig, aromatisk, nyanserad, medelstor beska och rostad ton, fruktkaramell. Passar till smakrik husmanskost.

2. Tripel Karmeliet, i glaset på bilden. Ljus, opaliserande gul färg, fruktig mot citrus, någon karamellton. Passar till husmanskost även smakrika fiskrätter.

3. Kwak, bärnstensfärgad, fruktig, aningen knäckig, inslag av aprikos och rågbröd. Serveras i ett glas som påminner om en vas med mycket smal "midja". Passar till husmanskost.

4. Chimay Blå, mörk bärnstensfärgad, stor något bränd smak med rostade inslag av farinsocker, knäck och soja, mycket fyllig. Passar som sällskapsdryck och till ostbricka.

5. Chimay Röd, bärnstensfärgad, stor komplex, fruktig, smakrik med lång rostad aromatisk eftersmak och sötma. Passar till kraftig husmanskost.

6. Duvel, gul färg, fruktig, eldig, brödig. Passar till smakrik husmanskost och hårdost.

7. Afflingen dubbel, kopparröd färg, medelstor doft med rostad ton, inslag av torkad frukt, apelsin, knäck och choklad. Passar till smakrika kötträtter.

8. Gouden Carolus Cuvée van de Keizer, mörkbrun färg, komplex, fyllig, smakrik med inslag av choklad, soja, torkad frukt, buljong och pumpernickel. Passar till ostar eller mörk choklad.

9. Meredsous 8 %, brunorange färg, tydlig fruktighet, lätt jästig, stor beska, inslag av tropisk frukt och sirap. Passar till ost eller smakrika kötträtter.

10. Rochefort 10, hela 11,3 %! trots det mycket god, stor komplex, blommig, inslag av kryddor, knäck, vanilj, choklad, torkad frukt och torkade kryddor. Passar till lagrade hårdostar, smakrika kötträtter av vilt.

Alla har rätt hög alkoholhalt men är för den delen absolut inte spritiga.

Sedan har jag en stor favorit bland tyskt öl och det är

Erdinger Weissbier Hefe, ljus opaliserande gul färg, liten beska, stor eldig doft med ton av säd, medelfyllig med bra friskhet.
Serveras kyld, med en citronskiva i ett högt glas, hela flaskan måste hällas upp så att man får med jästfällningen.
Passar mycket bra till smakrik husmanskost, bacon och kapris.

Det är enkelt med öl till maten för de flesta passar bra, i jämförelse med vin, där det krävs mycket mer för att det ska bli en bra kombination med alla smaker som sött, salt, surt och umami.

Öl kan man också med lätthet bara dricka som det är, som sällskapsdryck.

Många ölsorter passar också mycket bra till desserter med choklad.

Sen blir man ganska mätt på öl så man dricker förhoppningsvis inte så många.

Av vin kan jag lätt få migrän men aldrig av öl.

2 kommentarer:

Kristina sa...

Så du gillar öl!? Har du varit på restaurangen som ligger vägg i vägg med hotel Freys i Sthlm? Dom är Sveriges bästa på belgiskt öl.
Jag brukar för det mesta bo där när jag i i Sthlm, inte för ölens skull utan för läget och att det är ett bra hotell. Ni såg ut att ha haft det bra senast när ni var hos Ida. Var det Dramatiska Institutet du var på när du skrev DI?

åsa sa...

Jag har varit på Duvel café på Vasagatan 55, de har bara Belgiska ölsorter, konstigt namn för de har en restaurangdel med vita dukar, linneservetter och väldigt fin meny, den delen är stängd på måndagar, då har de en annan del öppen, mera pub men fortfarande samma meny.

Vi var på Vasagatn 11 i United Space lokaler.

Mitt favorit hotell är Clarion på Ringvägen 98.
Nära det mesta, gångavstånd till Gamla stan och faktiskt ända in till city, men också jättenära tunnelbanan.
Och Göta Lejon där vi såg Sound of Music ligger bara 5 minuter från hotellet.

Sen finns det mycket bra affärer på Södermalm och ett ganska nytt Café, Billströms på Folkungagatan 57, med goda mackor, sallader och fikabröd.

Men jag gillar även Vasastan, restaurang Tranan med sin husmanskost och Italienska atmosfär. Jag brukar bo på hotell Oden, det är långt ifrån standarden som på Clarion, men för nån natt går det bra.

Hörde att du hade skaffat dig en blogg, men att den var sluten.

Hoppas att jag blir inbjuden
*ler stort*, det är alltid roligt attt läsa vad andra vill skriva om och så får man en chans att "prata" med varandra på ett mycket smidigt och lättsamt sätt.

Som Joanna sa, man känner sig närmare varandra, man får ta del av varandras vardag och varandras funderingar.