Matklubbens Topplista

fredag, januari 14, 2011

Dag 12

Idag har vi kallt i Umeå -16 grader, men det var vindstilla och riktigt skönt.
Morgonpromenaden var lika behaglig som alla andra dagar och det har faktiskt börjat ljusna lite.

Nu tänker jag mjukstarta med LCHF maten, börjar med frukosten.

FREDAG
Morgon: Ett glas ljummet vatten med pressad citron och finriven färsk ingefära.
Frukost: Ägghack med tonfisk och paprika, rooiboste.
Mellanmål: 10 sötmandlar, en clementin.
Lunch: Fläskpannkaka med sallad och lingon.
Mellanmål: Smoothie.
Middag: Flygande Jacob.


ÄGGHACK MED TONFISK OCH PAPARIKA.
1 portion
2 hårdkokta ägg
1 msk majonnäs, (helst hemgjord)
½ msk hackad färsk gräslök eller purjolök (jag tog frusen gräslök, det gick också bra)
½ burk tonfisk gärna med grillad paprika
örtsalt och svartpeppar
1 dl matchésallad eller annan sallad
några ringar färsk paprika

Koka äggen, skala och hacka dem. Blanda ägg, majonnäs, gräslök och tonfisk. Smaka av med salt och peppar. Lägg sallad på en tallrik, toppa med äggblandningen och några paprikaringar.

Nu märks det hur jag har krympt magsäcken, jag orkade bara äta upp hälften av ägg/tonfiskhacket, så det hade räckt med ett ägg och 1/4 burk tonfisk, men nu sparar jag resterna till i morgon.



FLÄSKPANNKAKA, det går att göra pannkaka utan mjöl - knepet är att man använder mer fett!
4 portioner (bra att ha i kylen till en annan dag)
350 g stekfläsk
50 g smör
8 ägg
1½ dl vispgrädde
250 g naturell keso
2 dl riven ost
½ tsk salt
1 krm vitpeppar.

Sätt ugnen på 250 grader. Skär fläsket i små tärningar. Lägg smöret i en långpanna med höga kanter. Sätt in i ugnen tills smöret smälter. Fördela fläskbitarna i långpannan och stek dem i ugnen i ca 10 minuter.
Vispa upp ägg i en bunke och tillsätt grädde, keso och riven ost. Blanda ner salt och peppar och häll smeten i långpannan. Grädda pannkakan i ca 30 minuter. Servera med en råkostsallad och rårörda lingon.

Detta var den godaste pannkakan jag ätit hitills. Men det smakade inte som vanlig traditionell pannkaka utan mer åt omelett hållet fast ändå inte. Fläsket gjorde nog sitt, det var det som gjorde att det var så gott.



FLYGANDE JACOB, utan ris i botten.
4 portioner (bra lunchmat under helgen)
1 grillad kyckling
1 msk smör
1 paket bacon, ca 120 g
1 orange paprika
2 dl vispgrädde
½ dl chilisås
salt och vitpeppar
1 dl saltade jordnötter
till servering:
ångkokt broccoli
spenatblad och ärtskott

Sätt ugnen på 225 grader. Bena ur kycklingen och dela den i mindre bitar. Lägg i en smord, ugnsfast form.
Strimla och fräs baconet knaprigt. Skiva paprikan. Fördela paprika och bacon över kycklingen.
Vispa grädden och rör ner chilisås. Smaka av med salt och peppar. Fördela blandningen över kycklingen och strö över jordnöter.
Gratinera rätten i ca 20 minuter. Servera med broccoli, spenat och ärtskott.

I kväll ska jag prova dricka ett glas vitt vin, få se hur det går.

Men nu ska jag sätta lite fart här och göra fredagsmysigt.


Ha en riktigt mysig fredag. Puss!

Inga kommentarer: