Matklubbens Topplista

torsdag, november 08, 2007

Min matbibel Kärlek Oliver Och Timjan

Denna underbara kokbok fick jag i julklapp för flera år sedan, jag har lagat mat ur den flera gånger i veckan sedan dess.

Om tanken på oliver, citroner och fetaost får det att vattnas i munnen, är denna kokbok den rätta.
Tonvikten ligger på vegetarisk mat, men även fisk och lammkött finns med bland recepten.

Rätterna är inte alls komplicerade, och tar man sig bara för att införskaffa ingredienser som färsk mynta, bulgurvete och bladpersilja så är resten lätt att fixa.

Är man trött på traditionella tillbehör som potatis och pasta, får man flera nya förslag. Couscous och vildris används som fullgoda alternativ.

Bröden gör Bergenström vackrare och smakrikare genom att exempelvis använda fetaost och rucola i degen.

Jag brukar baka ett bröd som kallas Nästan oslagbart rostbröd, man bakar i två dagar, men det är det värt för det är det bästa rostbrödet hitills.

Provlaga Kikärtssalladen, jag blev genast frälst.
Ingredienser: Kikärtor, hackad bladpersilja och rödlöksringar. Och så häller man över en dressing med vinäger, olja och vitlök. Väldigt lätt! Gott att ha i kylen, passar till många rätter.

Längst bak i boken finns ett minilexikon över mindre vanliga ord och uttryck som används i recepten. Det finns alltså ingen risk för att man ska känna sig dum om man inte vet vad nori eller pecorino är.

Kärlek, oliver och timjan är en inspirerande kokbok som handlar om att äta smalare och lite bättre, om att komma i balans och få mycket mer ork.

Kärlek står för omtanke och matglädje. Att visa mer respekt för oss själva, för djur och natur. Att oftare välja grönsaker som odlats i harmoni med naturen, att äta mer fisk och mycket mer färsk frukt.

Oliver står för det fina medelhavsköket med den välgörande olivoljan och dofter av rosmarin och solmogna tomater.

Timjan, som är en av de kryddor vi använt i hundratals år, står för det svenska och för våra traditioner i Skandinavien.

I boken finns dessutom några recept från Sydamerika och inte minst många idéer från Asien, där man verkligen kan konsten att laga spännande, vacker och hälsosam mat.

Här finns också idéer till fest, lite om kött men mer om fisk, förslag till mat att ta med på picknick, nya brödrecept ooch många läckra desserter.

Kärlek, oliver och timjan är gjord av Anna Bergenström och Fanny Bergenström. Boken innehåller drygt 300 nya recept och 240 underbara färgbilder.


Skriv den längst upp på önskelistan!


På min önskelista finns även, kokboken som gavs ut för något år sedan:

Under valnötsträdet
Den här gången står råvaran i centrum och boken består av 18 inspirerande kapitel med mat och desserter från hela världen. Här finns avsnitt om örter, chili, avokado, pepparrot, vanilj, choklad och mycket mer. Boken innehåller över 400 recept och drygt 300 färgbilder. Här finns mängder av matidéer, både till enkla vardagsmiddagar och större kalas. I boken finns också lite läsning om de olika råvarorna, med kort historik och praktiska tips. Under valnötsträdet är en kokbok som kan användas år efter år. Den kan bli en ny klassiker vid sidan av tidigare succéer som Annas mat, Vinterns goda ting och Kärlek, Oliver och Timjan.

Inga kommentarer: