Matklubbens Topplista

onsdag, november 07, 2007

Min absoluta favoritförfattare

KAJSA INGEMARSSON

Kajsa Ingemarsson, född 1965, har tidigare arbetat som översättare och tolk och som diplomat. Numera är hon författare på heltid men hinner även med att skriva krönikor i Damernas värld samt medverka i olika radio- och TV-program, på senare tid i P1:s På minuten och som programledare för SVT:s Teve-TV. Alla hennes tidigare romaner, På det fjärde ska det ske, Inte enklare än så, Små citroner gula och Den ryske vännen, har blivit stora läsarsuccéer.


Inte enklare än så

En lättläst, underhållande och igenkännande bok om hur svårt det kan vara att hålla kärleken vid liv mitt i vardagen. Mycket humor mitt i allt allvar."


Den Ryske vännen

Under en resa till Tjetjenien besöker biståndsministern Katja Löfdahl ett barnhem och blir djupt berörd. Trots omgivningens varningar beslutar hon avdela en större summa pengar till bistånd. Men den första delbetalningen försvinner spårlöst, och Katja inser att hon blivit lurad. Medierna börjar nysta i affären och Katja blir alltmer desperat. När en amerikansk diplomat på informella vägar erbjuder sin hjälp tackar hon ja. Konsekvenserna blir ödesdigra.


Lyckans Hjul

Hemtrevlig bok om vardagsbekymmer
2007-09-12
Skulle vilja kalla denna boken hemtrevlig och vardaglig. Egentligen handlar den bara om livet i ett villaområde; om en ensamstående frisör, en hemmafru och en mammaledig jurist. Men Kajsa Ingemarsson lyckas ändå fånga mitt intresse och få mig att vilja läsa vidare. Jag har inte läst alla hennes böcker men tycker nog att en del tidigare är strået vassare (t.ex. Den ryske vännen) men denna är ändå klart läsvärd. Perfekt efter en stressig dag på jobbet, man behöver inte direkt anstränga sig för att hänga med i handlingen och det kan ju vara skönt ibland.


Små citroner gula

Med en fot i Stockholm och en i barndomens trygga småstad tycker sig Agnes stå hur stadigt som helst. Hon har en familj som alltid ställer upp, ett bra jobb i restaurangbranschen, en pojkvän som älskar henne och en bästa kompis som hon känner utan och innan. Eller? En efter en rasar byggstenarna i Agnes liv tills hela tillvaron rämnat. Men kanske är det som väninnan Lussan säger, att det i allas liv finns en vändpunkt. Kanske är det slumpen, kanske ödet. Kanske en insikt om att man måste skapa sitt eget liv.Små citroner gula är en charmig roman om att hitta sig själv, om kärlek och vänskap, om att våga chansa och våga välja. Det är en engagerande berättelse som låter en känsla av värme dröja kvar länge hos läsaren.


På det fjärde ska det ske...

Måste man bestämma sig för att alla andra gör det?
Paula kommer hem från ännu en utlandsvistelse och upptäcker, motvilligt, att hennes omgivning redan gjort sina val. Partykompisen Anna har träffat den stora kärleken, Rakel är mitt uppe i karriären och Johan, pojkvännen, börjar tappa tålamodet. Plötsligt står Paula ensam kvar i en tillvaro byggd på resor, ströjobb och en och annan affär vid sidan av. Men kanske har alla omkring henne rätt? Kanske är ändå utbildning, fast jobb och en ring på fingret lösningen. Allt ställs dock på ända när hon plötsligt får ett erbjudande hon inte kan motstå.

Inga kommentarer: