Matklubbens Topplista

tisdag, november 20, 2007

Middagsförberedelser

Jag har gjort röd och grön pesto för att sedan kunna göra pesto köttbullar, ett recept som Ida har rekomenderat.

PESTOKÖTTBULLAR
400 g kalvfärs

75 g mascarpone ost

3-4 msk grön pesto

1 ägg

eventuellt salt och peppar

Allt blandas till en slät smet, formas till små delikatessköttbullar.

Stek i olja och smör.

Servera med nykokt het spagetti och ugnsrostade grönsaker och lite extra pesto för den som vill.

GRÖN PESTO
2 dl färska basilikablad

50 g pinjenötter eller cashew nötter

2 stora vitlöksklyftor

½ dl nyriven parmesanost

1 krm salt

½ krm svartpeppar

1 dl fin olivolja

Blanda alla ingredienser i en matberedare, mixa allt till en jämn röra, droppa i oljan genom matarröret medan maskinen är igång.

Röran är dryg - 2 msk är allt som behövs till en portion nykokt ångande varm pasta.

Pröva att lägga pesto i små urholkade tomater, eller bred den som pålägg på bruschetta. Gott!

RÖD PESTO
10 soltorkade tomater i olja

25 g västerbottensost eller parmesan i bitar

1 vitlöksklyfta

25 g sötmandel, hasselnötter eller valnötter (½dl)

1 dl färska basilikablad

2 krm salt
1 dl olivolja

Finfördela tomater och ost i matberedare.

Tillsätt vitlök, nötter, basilika och salt och kör till en jämn röra.

Tillsätt oljan droppvis medan maskinen är igång.

Servera till grillat eller stekt nötkött, till lamm eller vilt.

Även gott som pålägg på bruschetta.

Inga kommentarer: