Matklubbens Topplista

onsdag, november 21, 2007

Förrätt, Lunch eller Aptitretare


BRUSCHETTA

Grillat bröd, gärna italienskt lantbröd, som gnids in med vitlök och droppas över med god olivolja.

Ska man göra många bröd blandar man vitlök med oljan och penslar bröden.

En enkel bruschetta med enbart några oliver till, så som den oftast serveras i Italien, är gott som förrätt.

Till lunch kan man täcka bruschettan med något mer mättande och servera en sallad till.

Till 4 personer

4 skivor ljust lantbröd
1 vitlöksklyfta
1-2 msk god olivolja
½ tsk salt, gärna gourmetsalt
½ krm svartpeppar

Sätt ugnen på 250 grader

Grilla brödskivorna i övre delen av ugnen på båda sidorna tills de får färg men fortfarande är mjuka inuti, passa noga.

Dela vitlöksklyftan och gnid in ena sidan på brödet med snittytorna. Droppa över olivoljan.

Om man inte vill lägga något mer på bruschettan strör man över salt och peppar och serverar.

Med avokado och pesto.
2 avokador
½ dl hemlagad pesto
några basilikakvistar

Tärna avokadoköttet och blanda med peston. Fördela på fyra bruschetta och garnera med basilikablad, en lime- eller citronskiva.

Tomatsallad är gott till.

Med zucchini och mozarella
1 zucchini, ca 300 g
1 gul lök
1 msk olivolja
½ tsk salt
½ krm svartpeppar
100 g mozzarella, chèvre, fårost eller brieost
4 marinerade soltorkade tomater

Skär succhinin i tärningar.

Skala och hacka löken.

Fräs tillsammans i olja i en stekpanna.

Krydda med salt och peppar.

Skär osten i skivor och tomaterna i strimlor.

Fördela röran på fyra bruschetta. Lägg ost och tomater ovanpå.

CROSTINI

Påminner om bruschetta men är mindre.

Man använder skivad baguette och penslar skivorna med olja innan man grillar dem i ugnen, högt upp och på båda sidor.

Kan serveras varma eller kalla.

Servera med olika sorters pålägg

Färskost och rucolasallad.

Små kryddbiffar, en halv körsbärstomat ett basilikablad.
Mascarpone blandat med pesto.
Chèvreost blandat med kesella smaksatt med rosmarin, toppa med rostade pinjenötter och halverade oliver.

Champinjonkräm och knaperstekt bacon.

Listan kan göras lång, det är bara att låta fantasin flöda.

Mycket gott med en torr iskall Champagne till.

Inga kommentarer: