Matklubbens Topplista

söndag, november 11, 2007

Fars dag

Åke blev grattad med kaffe på säng, goda mackor och presenter.

Sen får han välja middag.

Det blir en klassiker

Förrätt
Snittar med färskost och soltorkade tomater

Boursin, färskost med vitlök

soltorkade tomater inlagda i olja

rikligt med färsk basilika

gott bröd

Stansa ut rundlar ur bröden eller skär i munsbitar, rosta dem i ugnen.

Bred på ost och finstrimlade tomater, toppa med basilikablad


Huvudrätt
Fläskfilé med två såser och potatisgratäng.

För 4 personer
1 fläskfilé ca 600 g

2 vitlöksklyftor

1-2 msk soja

4 msk rapsolja

Portvinssås

2 charlottenlökar

1 vitlöksklyfta

2 dl rött portvin

2 stjärnanis

1 köttbuljongtärning

2 dl vatten

salt

peppar

1 tsk socker

1 tsk maizena

Kokosmjölkssås

1 scharlottenlök

½ msk rapsolja

1 krm malen ingefära

1 dl kokosmjölk

saften av ½ citron

1 dl grädde

½ dl vitt vin

Gör så här:

1 Putsa fläskfilén från hinnor och senor.

2. Finhacka vitlöken. Rör ihop lök, soja och olja och marinera i det ett par timmar.

3. Sätt ugnen på 175 grader.

4. Stek filén i ca 3 minuter på varje sida. Salta och peppra.

5. Stek klart i ugnen, 5-10 minuter. Låt vila i smörpapper till servering.

6. Potvinssåsen, Skala och finhacka scharlottenlök och vitlök. Koka ihop portvin, lök och stjärnanisen till ca hälften.

7. Tillsätt buljongtärning och vatten. Låt sjuda i ca 15 minuter.

8. Smaksätt med salt, peppar och socker. Red av med maizena utrört i lite vatten.

9.Kokosmjölkssåsen, Finhacka scharlottenlöken och fräs i olja.

10. Tillsätt ingefära och kokosmjölk. Pressa i citronsaften. Låt koka ihop till hälften.

11. Tillsätt grädden och det vita vinet. Låt koka upp. Salta och peppra.

Skär fläskfilén i skivor och servera på tallrik de två såserna, potatisgratäng och gärna några lättkokta späda grönsaker, tex primörmorötter och purjolök.

Dessert
Amerikansk citronmarängpaj

125 g smör

3 dl dinkelsikt

2 msk kallt vatten

Citronkräm
3 dl vatten

1½ dl socker

6 msk maizena

saft och rivet skal av 2 citroner

3 äggulor

3 msk smör

Maräng

3 äggvitor

1½ dl strösocker

1.Blanda mjöl och smör i en matberedare kör till en smulig blandning, tillsätt vatten och kör maskinen snabbt till en deg. Lägg den kallt att vila 5-10 min.

2. Kavla eller tryck ut den i en pajform. Se till så att degen går lite över kanten. Nagga botten med en gaffel. Låt pajskalet vila kallt ca 15 minuter innan det gräddas mitt i ugnen i 225 grader, ca 20 minuter. Låt pajskalet svalna.

3. Blanda samman vatten, socker , maizena och pressad citronsaft i en rostfri kastrull. Koka upp under ständig omrörning.

4. Tag kastrullen från värmen. Tillsätt äggulor en och en under fortsatt omrörning. Låt krämen sjuda upp på nytt men inte koka. Tillsätt rivet citronskal och matfett. Låt krämen svalna. Fördela citronkrämen över det gräddade pajskalet.

5. Vispa äggvitorna till hårt skum i en väl rengjord skål. Rör ner sockret. Bred marängmassan över citronkrämen. Grädda mitt i ugnen i 150 grader, ca 8-10 minuter eller tills marängen fått fin färg.

Inga kommentarer: