Matklubbens Topplista

söndag, november 11, 2007

Lördagsmiddag

Två gånger Ingefära
Detta är en favorit rätt som ofta återkommer när vi vill äta något gott och enkelt.

Apelsinkyckling med vitlök och ingefära

Till 4 pers.
500 g kycklingfiléer
smör
salt
peppar
1-2 vitlöksklyftor
1 msk malen ingefära
1 dl koncentrerad apelsinjuice
3-4 dl matlagningsgrädde eller mellangrädde
½-1 kycklingbuljongtärning

Skär kycklingen i lagom stora strimlor.
Bryn dem i smör, salta och peppra, häll över i en ugnssäker form med höga kanter.
Häll grädde och apelsinjuice i stekpannan, smaksätt med pressad vitlök och ingefära, smula ner buljongtärningen, koka upp, smaka av, häll sedan såsen över kycklingen.

Ställ in i ugnen i 225 grader i ca 15 min.

Servera med bulgur och en god sallad med olika salladssorter, tomater, gurka, paprika eller andra favorit grönsaker.

Desserten är ur Klaras goda GI dagar

Päronpaj med dinkelsmul och vaniljgrädde
4 port.
6 päron
2 msk vatten
50 g smör
1½ dl dinkelmjöl av grahamstyp (halvgrovt)
3 msk strösocker
1 tsk malen ingefära
2-3 dl vispgrädde
frön från en vaniljstång

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skär päronen i ganska små bitar.
Koka med vattnet tills de blir mjuka och lite mosiga.
Lägg päron moset i en smord ugnsfast form eller i 4 portionsformar.

Blanda smör, dinkelmjöl, socker och ingefära till en smulig massa.
Fördela smulmassan över päronmoset och låt stå i ugnen till ytan blir gyllene.

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Häll grädden i en skål och tillsätt vaniljfrön.

Vispa grädden och servera pajen varm, ljummen eller kall.

2 kommentarer:

Ida sa...

Buhu...jag vill också äta det där ju. Det är ju nästan det godaste som finns.

Anonym sa...

Ja jag förstår, men vi kan kanske laga denna mat någon av mellandagarna till jul, eller vad tror du.