Matklubbens Topplista

tisdag, juli 17, 2012

Fläderblomssaft

Det här blir första gången jag gör saft på fläderblommor. Det ska bli så spännande.Ingredienser

Liten sats ca 5 dl
10 stora fläderblomsklasar
1 liten citron
5 dl socker
1 tsk citronsyra
4 dl vatten

Stor sats ca 4 liter
50 stora fläderblomsklasar
4 citroner
4 l socker
100 g citronsyra
3 l vatten

Gör så här

1.Skölj blomklasarna noga i ljummet vatten och låt rinna av.
2.Skölj citronen noga i ljummet vatten. Skär den i skivor.
3.Varva blomklasar, citron, socker och citronsyra i en bunke eller hink.
4.Koka upp vattnet och häll det kokande över blommorna.
5.Låt stå i rumstemperatur i 2 dygn och sedan i kylskåpet i ca 2 dygn .
6.Sila upp saften i flaskor. Förvara kallt.

Tips
Saften går mycket bra att frysa, Den blir inte helt frusen utan det går lätt att krafsa ur lagom mängd ur för packningen med en sked.

Receptet har 13 kommentarer, jag förmedlar 7 av dem.

-Jag fryser alltid in 2 dl råsaft i enliterspåsar sedan är det bara ha hälla på 8 dl vatten så får man god saft även på vinterhalvåret .Mycket god att andvända till bål till nyårsafton mycket efterfrågat.

-Någon tipsade om att byta ut citronerna mot rabarber. Och jag chansade på en liter jordgubbar oxå som ändå bara stod där. Ca 3-4 rabarber till dubbel sats. Omg vad gott ni måste prova

-Jag gör saft utan citronsyra. Använder dubbelt så många citroner och blommor,ljust rårörsocker (allt ekologiskt förstås). Det smakar mycket mer äkta. Om man kokar saften och häller på varma flaskor håller den sig.

-Jag brukar frysa in saften i engångskaffekoppar i plast. "Saftisbiten" räcker lagom till en kanna saft - iskallt gott i sommarvärmen.

-Mitt favoritrecept innehåller även kanel och vaniljstång. Och det lär gå att koka marmelad på de citronskivor man silar bort sedan, som då får en läcker smak av fläder.

-För en något syrligare saft, minska mängden socker till hälften (ca 2 liter) och öka mängden citronsyra med en halv gång (knappt 150 g). Är man osäker på ur syrlig saft man tycker om, kan man börja med 100 g och sedan tillsätta resten i omgångar när saften silats av. Flädersaft är tidig sommar för mig prova även att använda flädern till ex pannacotta (koka med i gräddmjölken)

-Man kan minska mängden socker i den stora satsen till ca 2 liter och det är fortfarande jättegott men mycket nyttigare. Sockret kan med fördel kokas med vattnet och citronsyra lösas i ca 1 dl varmt vatten.


Källa och bild Ica.se  http://www.ica.se/Recept/fladerblomssaft-426499/

1 kommentar:

Idapida sa...

Jag vill smaka!! :)