Matklubbens Topplista

fredag, februari 15, 2013

Tre rätters.

Med äldsta syrran och systerdotter.
Så underbart det är att umgås med nära och kära, man vill aldrig att kvällen ska ta slut.

Kvällens middag. Vi började med en god sallad.

Sallad med bönor och fetaost.
4 portioner
300 g blandad sallad t.ex., rucola, spenat, roman, mangoldskott
300 g blandade tomater , nedskurna
1 paket Feta Ekologisk , bruten i mindre bitar
1 förpackning Blandade Bönor Ekologiska (380 g), sköljda
4 msk Olivolja Ekologisk Extra Vergine
3 msk Rödvinsvinäger Ekologisk
salt
peppar
Italiensk salladskrydda

Så här gör du
Blanda tomater och bönor med olivolja och vinäger. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner salladsbladen och osten och servera genast, gärna med ett gott surdegsbröd.

Huvudrätt, fisksoppa.

Seljanka

30 minuter
Ingredienser
4 portioner
500 g laxfilé, gärna biten närmast huvudet
1 purjolök, i bitar
2 morötter, i bitar
4 potatisar, i bitar
2-3 selleristånd, tunt skivad
2 msk smör
1,5 finhackad vitlöksklyfta
3 msk tomatpuré
1 liter fiskbuljong
2 lagerblad
2 tsk torkad timjan, eller smaka av med färsk
1 dl gröna oliver, skivade
2 krm vitpeppar
1 krm salt
0,25 hackad dill
Servering:
1 dl crème fraiche, eller yoghurt 10% eller aioli
lantbröd
Gör så här

Skär laxen i 2-3 centimeter stora, skinn- och benfria bitar. Ställ dem kallt tills de ska användas. Fräs morötter och potatis, i smöret i en stor gryta, utan att de tar färg. Tillsätt vitlök, tomatpuré, purjolök, selleri fiskbuljong, lagerblad och timjan.

Lägg eventuellt ner skrov och huvud, från laxen. Låt alltsammans sjuda under lock på svag värme tills rotsakerna är knappt mjuka, cirka 15 minuter. Hit kan soppan förberedas. Ta upp skrov, lagerblad och timjan. Lägg i oliverna tillsammans med laxkött.

Peppra och salta. Sjud soppan under lock cirka 3 minuter. Lägg ner dill i soppan precis före servering.

Tips:Den som är laktosintolerant väljer laktosfri eller -låg yoghurt till serveringen. Glutenfritt bröd till den som inte tål gluten.

Dessert

Vit chokladmousse
6 portioner

2 dl vispgrädde
200 gram fazér vit blockchoklad
2 dl kesella 10%

GÖR SÅ HÄR
1. Vispa grädden fluffigt, inte för hård. Häll inte i något socker i och med att moussen blir tillräckligt söt i sig med den vita chokladen.
2. Dela chokladen i bitar och smält i vattenbad, rör om under tiden och se till att den smälter ordentligt och att det inte blir några bitar kvar. Jag har en jättebra vattenbadsinsats som jag köpt på IKEA.
3. Mät upp 2 dl kesella i en bunke, rör ner den smälta chokladen i kesellan och blanda sedan i grädden. Rör om ordentligt och häll upp i serveringsskålar och låt stå i kylen i minst en timma för att stelna.
4. Servera med bär, färska eller frusna. Gärna hallon!





Inga kommentarer: