Matklubbens Topplista

söndag, februari 10, 2013

3-barns kalas

Supermysigt och gott med lite gofika.

Chokladbollar
Klassiskt recept på chokladbollar som lätt varieras genom att ersätta vattnet mot t. ex kaffe eller likör. Chokladbollar tinar snabbt så gör en stor sats och frys in.

Receptet gäller för 35 st

Ingredienser
100 g smör rumsvarmt
1 1⁄2 dl strösocker
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk vatten
5 dl snabbhavregryn
Gör så här:
Rör ihop smör och socker. Rör i kakao, vaniljsocker, vatten och havregryn. Forma runda bollar och rulla dem i kokos, pärlsocker, mandel eller sesamfrön. Förvara i frysen eller kylen.

Drömrulltårta
3 ägg
1 1/2 dl socker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

VANILJSMÖRKRÄM:
150 smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER.

GÖR SÅ HÄR:
Vispa ägg och socker riktigt pösigt i cirka 5 minuter. Blanda de torra ingredienserna i en skål och sikta ner dem i äggsmeten. Rör runt med luftiga tag tills allt blandats.
Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper, cirka 30 x 40 cm.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 5-8 minuter.

Ta ut kakan och låt den svalna något. Lägg ett bakplåtspapper på en bänk, ta kakan ur långpannan och vänd den på bakplåtspappret. Ta av bakplåtspappret från botten av kakan och strö socker på. Vänd kakan så du får den sockrade sidan neråt. Lägg långpanneplåten över kakan under tiden du gör vaniljsmörkrämen.

VANILJSMÖRKRÄM:
Tärna smöret och lägg det i en skål. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa till ett lent smör.
Bred ut vaniljsmörkrämen jämnt över kakan med hjälp av en kniv. Rulla ihop kakan så skarven är i botten. Rulla bakplåtspappret runt rulltårtan och lägg in den i frysen en kort stund. På så sätt blir det mycket enklare när du skall skära i rulltårtan och det blir mycket finare bitar.


Inga kommentarer: