Matklubbens Topplista

onsdag, mars 19, 2008

Pitepalt eagerly awaited


Jag kokar palt till min älskade Norrländska Stockholms dotter, så Amanda kan ta med sig im när hon åker.
Jag kan avslöja att den blev supergod!
Så håll till godo.
Ingredienser (4 port.)
Vinterpotatis 1 kilo helst mandelpotatis
Kornmjöl 6 dl (kan behövas mer beroende på hur mycket vätska potatisen ger av sig)
Vetemjöl 2 dl
Salt 1 tsk
Sidfläsk (rimmat) 300 gram
Kokning:
3 liter vatten
1½ msk salt, minst 1 tsk per liter vattten, smaka på vattnet efter palten har kokat ett tag, det ska smaka riktigt salt, potatis kräver mycket salt.
Lingonsylt
Smör
Tärna fläsket. Skala och finriv den råa potatisen. Blanda potatis, salt och mjöl, tillsätt så mycket mjöl tills smeten inte ser blöt ut på ytan. Tag upp en sked smet, mängden avgör storleken på paltarna, lägg den i en tallrik med vetemjöl, så att du får mjöl på ena sidan, ta upp den och lägg fläsktärningarna i mitten på den mjölfria sidan, nyp ihop smeten runt om fläsket så att det blir tätt och forma sedan till en boll, viktigt att den är hel. Sänk ner palten i det kokande vattnet, allt eftersom du gör dem, med en träslev som först doppats i det kokande vattnet, annars fastnar palten i sleven, vänd sleven så att palten glider av. Kokas 1 timme i saltat vatten, från det att den sista palten är nedlagd. Ät med smör eller lingonsylt.
Enda måltidsdrycken som passar är mjölk, men för matsmältningens skull rekommenderas en snaps brännvin.
Palten går utmärkt att spara och steka i bitar dagen efter.

2 kommentarer:

Ida sa...

taaack mami!!! jag kan knappt vänta tills jag ska äta dem. men jag sparar på det lite.

Åsa sa...

Ja varsågod, det var så lite så!