Matklubbens Topplista

fredag, mars 08, 2013

Min mamma.


En stark och fantastisk kvinna, född på internationella kvinnodagen, så passande.

Idag skulle hon fyllt 84! Önskar att vi fått fira den tillsammans.

Då skulle jag bakat en Prinsesstårta, hennes favorit.

Prinsesstårta
Ingredienser
12 portioner

Tårtbotten:
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Vaniljkräm:
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk (3%)
2 äggulor
1 msk majsena
1 msk socker
1 msk vaniljsocker
Fyllning:
6 dl vispgrädde
1 dl hallonsylt

Garnering:
200 g grön marsipan eller 1 färdigkavlat grönt marsipanlock
1,25 dl florsocker

Ugn: 175º

Tårtbotten: Sätt på ugnen. Smörj och bröa formen. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör försiktigt ner det i smeten. Potatismjölet gör kakan extra lätt och luftig. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp.

Vaniljkräm

Blanda allt utom vaniljsockret i en liten kastrull. Använd inte stålvisp i aluminiumkastrull till rätter med ägg, för då blir krämen lätt gråaktig. Sjud på svag värme under vispning tills krämen tjocknat, men låt den inte koka. Låt krämen svalna och smaksätt den med vaniljsockret.

Dela den kalla sockerkakan i 3 bottnar. Bred sylt på den understa botten och lägg på nästa. Vispa grädden fast och rör ner 3/4 i den kalla vaniljkrämen. Bred ut gräddblandningen på nästa botten som en kulle och lägg på den tredje botten. Bred resten av grädden runtom och ovanpå kakan i ett tunt lager.

Forma marsipanen till en boll och kavla ut den mellan två bakplåtspapper till en stor rundel, ca 30 cm i diameter. Den ska täcka hela tårtan. Ta bort det övre papperet och gör ev några snitt i kanten på rundeln så att den går lätt att forma till ett lock. Vänd rundeln över tårtan med hjälp av det undre papperet. Tag bort papperet och jämna till kanterna. Sikta över lite florsocker strax före serveringen. Garnera eventuellt med marsipanrosor.

Obs! Tårtan kan förberedas fram till garneringen en dag i förväg. Marsipanen på den färdiga tårtan blir fuktig om den förvaras längre tid i kylskåp och bör läggas på samma dag tårtan ska serveras. Färdig prinsesstårta kan frysas. Tina i kylskåp.
Inga kommentarer: