Matklubbens Topplista

torsdag, juli 31, 2008

Disappointed and disheartened

Var minst sagt vad jag blev idag när jag blev inkallad till kontoret en dag före semesterns slut,
där jag fick besked om nedskärningar.

Min chef har skurit ner personalen till minimum,

så jag och min närmsta kollega som har slitit för detta företag dag och natt i ett år
varit till förfogande dag och natt
i ett år
blir uppsagda från och med i morgon.

Det är tacken för att man har byggt upp konseptet, hela upplägget
nu när mallen för ett fungerande demobolag är så gott som klart
då blir man utslängd
som en gammal trasa
som är uttjänt
sliten
och nött

In kommer det ny utbildad personal utan erfarenhet av vad som krävs vid livsmedelsdemonstrationer

men, men

vi får väl se hur det går

jag är i alla fall

FRI

fri att söka precis vilket jobb jag vill

nu kan jag lägga detta bakom mig och gå vidare

slippa offra

fritid
familj
sin egen tid

för att lösa personal problem

Så skönt

Men samtidigt är jag riktigt förbannad.
För den här uppsägningen har inte gått rätt till.
Men det får facket reda ut.

Citroncheesecake med kardemummabotten


Pajdeg
125 g smör
2½ dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl rårörsocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk stött kardemumma
1 msk kallt vatten

Fyllning
rivet skal av en citron + ½ dl pressad citron
3 stora ägg
2½ dl kesella
2 dl créme fraiche
2½ dl keso
2 tsk vaniljsocker
2 msk honung

Smält smöret och rör ner mjöl, havregryn, socker, vaniljsocker, kardemumma och kallt vatten.
Tryck ut degsmulorna upp mot kanten och i botten i en 24 cm form med löstagbar kant.
Ställ den degklädda formen kallt 20 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader.
Grädda pajskalet mitt i ugnen i 10 minuter.

Riv citronen och pressa ur saften.

Rör ihop ägg, kessella, créme fraiche, keso, vaniljsocker, honung samt citronskal och citronsaft.
För slät konsistens kör allt slätt med mixerstav eller i matberedare.

Fyll degskalet och grädda ca 25 minuter tills fyllningen har stannat och ytan fått fin färg.

Servera med nykokt jordgubbssylt med sting eller med färska bär av olika slag eller annan god sylt.

Jordgubbsylten med sin exotiska smak är helt underbar till den mjuka cheesekaken med sin neutrala fyllning.

Cheesecaken håller ca en vecka i kylen och smakar bäst kall.

Pizza

Då var det dax.
Nu kommer regnet.

Men jag kan inte klaga, på mina fyra veckors semester så har jag haft endast två regndagar.

Idag har vi varit på Nydala och solat ett par timmar
tills åskvädret och regnet piskade hem oss.

Väl hemma bakade jag cheesecake till efterrätt.

Till middag blev det hemgjord pizza.

Det slutade att regna lagomt till middan.
Flickorna kom och vi fick en riktigt skön eftermiddag på balkongen.

Varmt, mkt varmt och växlande solighet.
Pizza

Världens godaste pizzadeg, som även kan användas till chiabatta, panini och bocconcini. Men man måste förbereda den i god tid. Jag steg upp 07.45 för att hinna förbereda degen innan vi skulle åka och bada.

3½ dl iskallt vatten, häll upp i kanna och ställ in i kylen om du inte får riktigt kallt från kranen

50 g jäst

2 msk olja

1 msk salt

Häll vattnet i en rostfri bunke, tillsätt jäst och olja. Vispa ihop allt.

Tillsätt salt.

Häll i mjölet, knåda eller låt degmaskinen arbeta degen till en jämn degboll.

Låt degen jäsa 1-1½ timme.

Ta upp degen, dela och forma den till 6 stora bollar.

Lägg upp dem på ett fat och ställ in i kylen med en blöt handduk över och låt stå i minst 5 timmar.

Börja med att sätta ugnen på maxvärme (250-300 grader)

Häll lite mjöl på bakbordet.

Kavla ut degämnena till runda pizzor så tunt som möjligt, ca 2 mm, 30 cm i diameter.

Lägg på de tillbehör som faller dig i smaken.

Låt eventuella gäster göra sin egen pizza.

Grädda ca 8 minuter i ugnen eller tills de är gyllene.

onsdag, juli 30, 2008

Vilken underbar dag

Dagen började med att jag fick masage, för min onda rygg.
Under tiden packade åke matsäck.
Sen åkte vi till Nydalabadet och
Ida och Amanda slöt upp.
Vi fikade,
solade och
slöade.
Vid 16- tiden åkte vi hem och satte oss på våran fantastiska balkong
och bara njöt i eftermiddags solen
stickade sockar, till Robert, tills det blev för svettigt, drack gott vin

sen gjorde jag middag

Färsk pasta med kassler, mango, svamp och lök, smaksatt med curry
Gott när det är varmt, med lite salt och sötstarkt

Till 2 pers
1 frp färsk pasta för två, valfri, jag föredrar Linguini.
200 g kassler
det vita av en purjolök
100 g fäsrka champinjoner
olja
1½ dl matlagningsgrädde
1 msk mango chutney
½ tsk curry
½ tsk salt
peppar

Strimla kasslern.
Skölj, ansa och skiva purjon på snedden.
Skiva champinjonerna.
Hetta upp oljan i en stekpanna.
Fräs purjo och svamp hastigt utan att det tar färg, bränd lök är ingen hit.
Tillsätt kasslern. Rör om.
Tillsätt grädden, mango chutney, curry, salt och peppar.
Låt puttra ca 5 min.

Koka pastan i rikligt lättsaltat vatten i en stor panna enligt förpackningen.
Spola av pastan hastigt med kallt vatten, men spara ca ½ dl av kokvattnet, blanda det med lite olivolja.
Häll tillbaka pastan i kastrullen och tillsätt vattnet med oljan, låt allt bli riktigt varmt under ständig omrörning.
Pasta ska vara riktigt varm för att den ska vara god.

Servera med kasslersåsen och valfria grönsaker.

tisdag, juli 29, 2008

Kitchen apron

Eftersom jag lagar mycket mat och ofta,
då behöver jag ett stort och täckande förkläde,
så jag slipper fettstänk och gräddstänk och annat stänk.
Så igår när jag köpte kökshanddukarna
köpte jag även detta heltäckande förkläde.
Jag gillar verkligen jordgubbsmönstret
det kommer att lysa upp varje gång jag ska laga mat.

Kitchen towel

Jag har införskaffat några som verkligen matchar kökstapeten.
Lägg märke till den söta hanken i prickigt tyg, mkt fint.


Grated Garlic

Denna oumbärliga vitlöksrivare fick jag förra sommaren av Katarina när de hade varit i Sthlm och barnen var hos oss.
Så skaffa en sådan och du kan slänga ut den traditionella vitlökspressen, som för övrigt ger vitlöken en bitter smak.
Och dessutom är svår att diska.

Laxburgare med exotisk dressing


Blev dagens lunch
Till 4 biffar
600 g skinn- och benfri laxfilé
1 tsk salt
1 krm peppar
rivet skal och pressad saft från ½ citron ca 2 msk
1 vitlöksklyfta
1 msk potatismjöl
smör att steka i
grovt hamburgerbröd
blandad sallad
tomater
smörgåsgurka
Mixa laxen grovt i matberedare, eller finhacka den med kniv.
Blanda med salt, peppar, citronsaft och -skal, riven vitlök och potatismjöl till en färs.
Forma färsen till 4 biffar, platta till dem något.
Stek dem i smör i het panna ett par minuter per sida.
Rosta brödet.
Lägg på sallad, fiskburgare, tomater, gurka och toppa med en god dressing

Haga kl 01.30

Gårdagens lunch

Åt vi på stan.
Det blev ostburgare.
Min andra akilleshäl.

Gårdagens middag blev hemma på balkongen.
Rökt makrillfilé med hemmagjord potatissallad och vattenmelonsallad med fetaost blandad grönsallad och citrusmarinad.






måndag, juli 28, 2008

Jordgubbar, muscovadosocker, lime, ingefära, passionsfrukt & basilika

Allt detta blir en jordgubbssylt
en mycket annorlunda och spännande sylt.
som vi ska äta till en cheesecake
någon kväll i veckan.

Enligt receptet ska sylten även passa till
rostat bröd
nybakta scones
eller tillsammans med en klick turkisk yoghurt, som ett lyxigt mellanmål.

Här kommer receptet
det blir ca 4 dl sylt
1 liter färska jordgubbar
1½ dl ljust muscovadosocker eller råsocker
rivet skal och saft (2½ msk) av 1 lime
1 msk riven färsk ingefära
2 passionsfrukter
15 blad basilika

Skölj och rensa jordgubbarna och lägg dem med sockret i en rostfri kastrull.
Koka sakta över svag värme under omrörning 20 min.
Riv skalet och pressa limen, rör ner i sylten.
Skala och finriv ingefäran och blanda genast med jordgubbarna.
Fortsätt småkoka ca 10 min.
Klyv och gröp ur passionsfrukterna.
Strimla basilikabladen, lättast går det om man staplar alla bladen på varann, rulla sedan ihop och skär smala strimlor.
Tillsätt passionsfrukten och basilikastrimlorna i sylten och ge allt ett uppkok.

Ta grytan från värmen och häll sylten i en steriliserad glasburk.


(Glasburkar steriliseras i 100 graders ugn i 10 min.)

Receptet på cheesecake kommer senare

söndag, juli 27, 2008

Söndags middag med flickorna







Iranskt ört- & saffransris med lax

500g laxfilé med skinn
olja eller smör
salt
peppar

Ört- & saffransris
1 l vatten
1½ tsk salt
4 dl matris
3 msk smör
1 stor knippa koriander, hackad
1 stor knippa persilja, hackad
1 stor knippa dill, hackad
1 liten purjolök, fint strimlad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 påse 0,5 g saffran

Koka upp vattnet med saltet till riset i en stor gryta.
Skölj riset noga i kallt vatten.
Häll riset i det kokande vattnet och låt koka i 10 minuter.
Häll riset i en sil och låt det rinna av.
Ställ tillbaka grytan på plattan och lägg i 1 msk smör.
Varva ner ris, kryddor och lök.
Smält resten av smöret och blanda med saffran.
Häll det jämt över riset och rör om.
Lägg på locket. Låt riset bli färdigt på svag värme ca 20 min. Rör om då och då. Smaka av.

Lägg laxfilén med skinnsidan ner i en smord ugnsform.
Pensla fisken med lite olja eller smör.
Salta och peppra.
Stek i ugnen 15- 20 minuter, beroende på fiskens tjocklek, i 225 grader.

Servera med riset, kokt broccoli och någon god smaksatt créme fraiche.

Till dessert
Päronpaj med ingefära och dinkelsmul och vispad grädde med vanilj.
Recept se tidigare inlägg.



lördag, juli 26, 2008

Middag med Åsa och Jörgen och deras son Edvin.


Fördrink

Maroccan Ice Tea
en söt och doftande sommardrink med styrka
Till ca 8 glas
6 dl vatten
1½ dl flytande acaciahonung
1 dl pressad citronsaft
2 kanelstänger
1 dl färska myntablad
16 cl mörk god rom
1½dl krossad is

Koka upp vatten, honung, citronsaft & kanel.
Låt kallna.Ställ in i kylen.
Lägg myntan i en tillbringare & slå över honungsvattnet & rom.
Tillsätt krossad is & rör om.
Serveras genast.


Tilltugg

Fetaostsnurror
Förberedda rullar väntar i kylen. Inför festen skivar man dem och gräddar frasiga kakor.
Den äkta grekiska osten ger mer sälta och smak än den fetaost gjord på komjölk.

1 paket kavlad kyld smördeg på rulle.
1 paket grekisk fårost 200 g eller fetaost 150 g
1 kruka persilja
några varv med pepparkvarnen

Rulla ut smördegen. Riv osten grovt över den , strö över finhackad persilja och peppra.
Rulla ihop en rulle från långsidan, ganska hårt, rulla in den i pappret och lägg den svalt.
Hit kan förberedas flera dagar före.
Skär cm-tjocka skivor och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
Grädda inför serveringen ca 10 minuter i 220 grader.


Laxsnittar
Storleken varieras med mer eller mindre lax på brödet - tänk munsbit.
ca 60 snittar
1 paket skivat vitt toastbröd, tex äntligen från Pågen.
200 g mjukt smör + 6 msk söt svensk senap
ett par tag på pepparkvarnen
1 gurka
3 pkt skivad, kallrökt regnbågslax à 200 g eller en hel bit och skiva tunna skivor på egen hand
1 knippa dill
tandpetare

Rör ihop smör, senap och peppar och bred brödet rätt rikligt med blandningen.
Ta därefter ut rundlar med ca 4 cm diameter eller kantskär skivorna och dela dem till trekanter. Lägg dem på en bricka och täck med plastfolie. Hit kan förberedas.
Klyv och skiva gurkan och lägg en gurkmåne på varje. Dela laxskivorna i 2-3 delar och forma en enkel snurra eller vik bara ihop med lite dill.
Sätt fast laxen på gurkan och brödet med tandpetare.


Huvudrätt

Surströmmingsklämma

Surströmming
kokt mandelpotatis
lök
bregott
tunnbröd





Dessert
Pavlova med färska bär

1 tårta 12 bitar

Sätt ugnen på 250 grader

6 äggvitor
2 tsk vitvinsvinäger
Vispa vitorna till fast skum. Droppa ned vinägern under vispning.

4 dl strösocker

1 tsk maizena majsstärkelse

1 tsk vaniljsocker

Blandas ihop och tillsätt lite i taget under vispning. Fortsätt vispa till en fast och blank maräng.
Klicka ut marängen på bakplåtspapper till en ca 26 cm i diameter rund botten.
Sätt in plåten på andra falsen nerifrån och sänk samtidigt ugnsvärmen till 100 grader.
Grädda ca 1 timme och 20 min.
Låt marängen svalna på galler. Dra av papperet, om det fastnar kan den sättas in ett tag i frysen så lossnar papperet lätt.

Vispa 4 dl grädde. Bred den över marängen. Garnera med valfria, helst färska bär.

Det finns många berättelser om Pavlovatårtans ursprung.

En av dem säger att den skapades av en kock i Perth West Australia till den berömda ryska ballerinan Anna Pavlovas ära.

Tårtan var som Pavlovas danskläder; fjäderlätt och luftig, snövit och med frasigt spröd utsida.
Tårtan är försvinnande god.


Ps. Att alla bilder är lite suddiga i mitten beror inte på snapsarna vi druckit utan på en smutsig kameralins Ds.

Mamma Mia

Så bra den var!





Klart sevärd.
Jag tror aldrig att jag har skrattat så mycket.
Otroligt bra skådespelare, som man inte hade förväntat sig i en musical, Meryl Streep och Pierce Brosnan kan faktiskt sjunga,
riktigt bra också.

Mitt betyg 10, full pott.

torsdag, juli 24, 2008

onsdag, juli 23, 2008

Är det en vanlig dag?

Är det en vanlig dag?
Nej det är ingen vanlig dag,
för det är Åkes födelsedag,
hurra, hurra, hurra.




Rosentapeten heter "Grande Corniche" nr 845621, 390:-/rulle, In Trade.
För den som undrar.

tisdag, juli 22, 2008

Robert och Olle Gungar



Tänk vad skönt det är när solen skiner och värmer.
Nu när det regnar och blåser blir man påmind om vad som komma skall.

Men än så länge är det fortfarande sommar och snart kommer värmen.
Det har de lovat.
Meterologerna.

Olle, en riktig linslus

Kolla bara in detta!




Han äter blåbärskaka.
Fanny är fotograf.

Min lilla Mamma

Nu är det helt klart att mamma ska flytta till ett äldreboende, som hon föredrar att man säger.

Det kommer att bli så bra, både för henne och även för oss.
Även om jag tycker att det känns som att hon ska bo på sjukhus, eftersom rummen är utformade så och toaletten är jättestor och det har Åke förklarat för mig att de måste vara för att det ska rymmas två personal och vårdtagaren samtidigt i det utrymmet.(Åke har ritat väldigt många äldreboenden i sitt yrkesliv.)
Men när hon får in sina möbler och vi får sätta upp gardiner och tavlor så kommer rummet att bli riktigt mysigt och det kommer att kännas skönt för mamma för hon vill inte ha så stort och så mycket grejer omkring sig.

När jag nu har tillbringat åtta dagar med mamma i sommar så förstår jag precis hur beroende hon är av personer i sin omgivning.
Vilket vi alla är, men i synnerhet om vi drabbas av någon form av sjukdom.

De flesta av oss fruktar väl cancer eller att vi ska få en hjärtinfarkt.
Men det finns faktiskt andra sjukdomar som vi borde frukta.
Sjukdomar som drabbar hjärnan.
Som demens tex.
För det är ju det mamma har, och Kristina har varit på en föreläsning om just den sjukdomen.
Jag har Googlat.
Hittade många bra artiklar där sjukdomens olika stadier beskrivs, och det stämmer ju verkligen in på mammas sjukdomsförlopp.

Jag hittade även ett formulär på hur ett mentaltest kunde se ut.
Jag förstår om mamma blev minst sagt kränkt av ett sådant test, för det var otroligt nedvärderande uppgifter. Nu vet jag ju inte hur de testade mamma.

Jag hittade även en symtomenkät, med så många symtom som stämmer in på mamma.

Hon pendlar verkligen mellan olika sinnesstämmningar.
Från morgon var hon väldigt förvirrad och blev lätt irriterad. Men sen hon hade ätit frukost, duschat och fått på sig kläderna, infann hon sig i ett lyckorus, där hon aldrig kunde sluta le, och hon var nästan sitt vanliga jag och mycket tacksam att jag var där och hjälpte henne.
Det mest skrämmande i sådana situationer var hennes insikt i sin egen situation.
Hon sa vid ett tillfälle, samma dag som vi skulle åka och titta på rummet, och jag höll på att kamma henne.
-Åsa, det kan inte vara lätt att ta hand om sin åderförkalkade morsa! För det är jag ju, jag vet inte hur mycket men... jag hoppas verkligen att ingen behöver bli som jag!
Det är mycket rörande när man förstår att hon förstår mellan varven.

Mest hela dagen satt hon i sin favorit stol och slötittade på TV. Hade svårt att minnas om hon hade ätit eller druckit kaffe. Kände en konstant hunger. Långa stunder var hon helt tyst, men man såg på hennes ansiktsuttryck att hon befann sig i en tankeverksamhet långt borta.
Jag satt bredvid och stickade.
Då kunde hon säga.
-Vad skönt det känns, jag kan bara sitta här och behöver inte göra ett endaste dugg.
Jag är så avslappnad i armarna, det känns så skönt.

Efter ett tag så piggnade hon till och ville sticka hon också.
Hon färdigställde två par sockar när jag var där. Så där ser man vad umgänge inspirerar.

På kvällarna kom oron.
Oron för att bli lämnad ensam.
-Vem ska ta hand om mig nu när du ska åka?
-Jag vägrar att vara här ensam!
När hon insåg att jag inte skulle åka hem utan stanna kvar ännu en natt, blev hon så lycklig. Nu kom hennes andra period då hon aldrig kunde sluta le och överöste mej med tacksamhet.
Vi kvällsfikade och hon blev nästan sitt gamla jag igen, där vi pratade och skrattade i kapp. Hon berättade minnen från sin barndom, vilket vi barn alltid har tyckt så mycket om att få höra.

Hon hade svårt att ligga kvar i sängen när hon hade lagt sig, hon steg upp hela tiden, och irrade runt i lägenheten och sökte saker hela tiden. Så jag fick "natta" henne. Hon har en fåtölj vid sin säng som jag satte mig i med stickningen.
Efter en stunds småpratande kunde hon slappna av och sova.

Så nu känns det bra att hon ska få den vård som hon behöver dagligen, vilket vi inte kan ge hur mycket vi än skulle vilja.
Att hon får ha människor omkring sig dygnet runt.
Inte behöva känna sig så ensam.

Men det är som mamma säger.
-Det värsta är att du Åsa, bor i Ume.
Och visst är det så, det är långt mellan oss, och så länge som mamma känner igen mig, så skulle jag önska att vi kunde träffas varje dag.
Prata i telefon går ju, men för mamma är inte det det bästa, hon har svårt att veta vad hon ska säga, eftersom närminnet sviker, och när vi har lagt på är samtalet redan glömt.
Mamma behöver närkontakt och gott om tid tillsammans med personer i samma rum.
Vilket hon kommer att få nu.

Jag önskar av hela mitt hjärta att hon ska få en så lycklig tillvaro som bara är möjlig i sitt nya boende.

måndag, juli 21, 2008

Idag regnar det!

Och det var ju då som jag skulle bära upp kartonger från källaren och packa in böcker porslin glas och saker i bokhyllan och köksskåpen.

Men inte då.

Jag har inte burit upp en enda kartong.

Dels för att Amanda och Fanny sov över från igår och jag och Amanda har suttit i soffan och turats om att spela Sims, sett på Tv och jag har stickat lite på hennes sockar.

Åke har tapetserat.

Dels för att vi var barnvakt igår till barnbarnen, för Camilla och Patrik skulle på ett stugmöte, direkt efter de hade kommit hem från Finland och alla var trötta och de hade inte ätit någon ordentlig frukost, så de var hungriga också.

När de kom tillbaka så hade vi en grillkväll vid våran gemensamma grillplats här på gården.

ÅÅh, så trevligt vi hade.