Matklubbens Topplista

söndag, juli 27, 2008

Söndags middag med flickorna







Iranskt ört- & saffransris med lax

500g laxfilé med skinn
olja eller smör
salt
peppar

Ört- & saffransris
1 l vatten
1½ tsk salt
4 dl matris
3 msk smör
1 stor knippa koriander, hackad
1 stor knippa persilja, hackad
1 stor knippa dill, hackad
1 liten purjolök, fint strimlad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 påse 0,5 g saffran

Koka upp vattnet med saltet till riset i en stor gryta.
Skölj riset noga i kallt vatten.
Häll riset i det kokande vattnet och låt koka i 10 minuter.
Häll riset i en sil och låt det rinna av.
Ställ tillbaka grytan på plattan och lägg i 1 msk smör.
Varva ner ris, kryddor och lök.
Smält resten av smöret och blanda med saffran.
Häll det jämt över riset och rör om.
Lägg på locket. Låt riset bli färdigt på svag värme ca 20 min. Rör om då och då. Smaka av.

Lägg laxfilén med skinnsidan ner i en smord ugnsform.
Pensla fisken med lite olja eller smör.
Salta och peppra.
Stek i ugnen 15- 20 minuter, beroende på fiskens tjocklek, i 225 grader.

Servera med riset, kokt broccoli och någon god smaksatt créme fraiche.

Till dessert
Päronpaj med ingefära och dinkelsmul och vispad grädde med vanilj.
Recept se tidigare inlägg.



Inga kommentarer: