Matklubbens Topplista

torsdag, juli 31, 2008

Citroncheesecake med kardemummabotten


Pajdeg
125 g smör
2½ dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl rårörsocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk stött kardemumma
1 msk kallt vatten

Fyllning
rivet skal av en citron + ½ dl pressad citron
3 stora ägg
2½ dl kesella
2 dl créme fraiche
2½ dl keso
2 tsk vaniljsocker
2 msk honung

Smält smöret och rör ner mjöl, havregryn, socker, vaniljsocker, kardemumma och kallt vatten.
Tryck ut degsmulorna upp mot kanten och i botten i en 24 cm form med löstagbar kant.
Ställ den degklädda formen kallt 20 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader.
Grädda pajskalet mitt i ugnen i 10 minuter.

Riv citronen och pressa ur saften.

Rör ihop ägg, kessella, créme fraiche, keso, vaniljsocker, honung samt citronskal och citronsaft.
För slät konsistens kör allt slätt med mixerstav eller i matberedare.

Fyll degskalet och grädda ca 25 minuter tills fyllningen har stannat och ytan fått fin färg.

Servera med nykokt jordgubbssylt med sting eller med färska bär av olika slag eller annan god sylt.

Jordgubbsylten med sin exotiska smak är helt underbar till den mjuka cheesekaken med sin neutrala fyllning.

Cheesecaken håller ca en vecka i kylen och smakar bäst kall.

Inga kommentarer: