Matklubbens Topplista

måndag, juli 28, 2008

Jordgubbar, muscovadosocker, lime, ingefära, passionsfrukt & basilika

Allt detta blir en jordgubbssylt
en mycket annorlunda och spännande sylt.
som vi ska äta till en cheesecake
någon kväll i veckan.

Enligt receptet ska sylten även passa till
rostat bröd
nybakta scones
eller tillsammans med en klick turkisk yoghurt, som ett lyxigt mellanmål.

Här kommer receptet
det blir ca 4 dl sylt
1 liter färska jordgubbar
1½ dl ljust muscovadosocker eller råsocker
rivet skal och saft (2½ msk) av 1 lime
1 msk riven färsk ingefära
2 passionsfrukter
15 blad basilika

Skölj och rensa jordgubbarna och lägg dem med sockret i en rostfri kastrull.
Koka sakta över svag värme under omrörning 20 min.
Riv skalet och pressa limen, rör ner i sylten.
Skala och finriv ingefäran och blanda genast med jordgubbarna.
Fortsätt småkoka ca 10 min.
Klyv och gröp ur passionsfrukterna.
Strimla basilikabladen, lättast går det om man staplar alla bladen på varann, rulla sedan ihop och skär smala strimlor.
Tillsätt passionsfrukten och basilikastrimlorna i sylten och ge allt ett uppkok.

Ta grytan från värmen och häll sylten i en steriliserad glasburk.


(Glasburkar steriliseras i 100 graders ugn i 10 min.)

Receptet på cheesecake kommer senare

Inga kommentarer: