Matklubbens Topplista

lördag, juli 26, 2008

Middag med Åsa och Jörgen och deras son Edvin.


Fördrink

Maroccan Ice Tea
en söt och doftande sommardrink med styrka
Till ca 8 glas
6 dl vatten
1½ dl flytande acaciahonung
1 dl pressad citronsaft
2 kanelstänger
1 dl färska myntablad
16 cl mörk god rom
1½dl krossad is

Koka upp vatten, honung, citronsaft & kanel.
Låt kallna.Ställ in i kylen.
Lägg myntan i en tillbringare & slå över honungsvattnet & rom.
Tillsätt krossad is & rör om.
Serveras genast.


Tilltugg

Fetaostsnurror
Förberedda rullar väntar i kylen. Inför festen skivar man dem och gräddar frasiga kakor.
Den äkta grekiska osten ger mer sälta och smak än den fetaost gjord på komjölk.

1 paket kavlad kyld smördeg på rulle.
1 paket grekisk fårost 200 g eller fetaost 150 g
1 kruka persilja
några varv med pepparkvarnen

Rulla ut smördegen. Riv osten grovt över den , strö över finhackad persilja och peppra.
Rulla ihop en rulle från långsidan, ganska hårt, rulla in den i pappret och lägg den svalt.
Hit kan förberedas flera dagar före.
Skär cm-tjocka skivor och lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
Grädda inför serveringen ca 10 minuter i 220 grader.


Laxsnittar
Storleken varieras med mer eller mindre lax på brödet - tänk munsbit.
ca 60 snittar
1 paket skivat vitt toastbröd, tex äntligen från Pågen.
200 g mjukt smör + 6 msk söt svensk senap
ett par tag på pepparkvarnen
1 gurka
3 pkt skivad, kallrökt regnbågslax à 200 g eller en hel bit och skiva tunna skivor på egen hand
1 knippa dill
tandpetare

Rör ihop smör, senap och peppar och bred brödet rätt rikligt med blandningen.
Ta därefter ut rundlar med ca 4 cm diameter eller kantskär skivorna och dela dem till trekanter. Lägg dem på en bricka och täck med plastfolie. Hit kan förberedas.
Klyv och skiva gurkan och lägg en gurkmåne på varje. Dela laxskivorna i 2-3 delar och forma en enkel snurra eller vik bara ihop med lite dill.
Sätt fast laxen på gurkan och brödet med tandpetare.


Huvudrätt

Surströmmingsklämma

Surströmming
kokt mandelpotatis
lök
bregott
tunnbröd





Dessert
Pavlova med färska bär

1 tårta 12 bitar

Sätt ugnen på 250 grader

6 äggvitor
2 tsk vitvinsvinäger
Vispa vitorna till fast skum. Droppa ned vinägern under vispning.

4 dl strösocker

1 tsk maizena majsstärkelse

1 tsk vaniljsocker

Blandas ihop och tillsätt lite i taget under vispning. Fortsätt vispa till en fast och blank maräng.
Klicka ut marängen på bakplåtspapper till en ca 26 cm i diameter rund botten.
Sätt in plåten på andra falsen nerifrån och sänk samtidigt ugnsvärmen till 100 grader.
Grädda ca 1 timme och 20 min.
Låt marängen svalna på galler. Dra av papperet, om det fastnar kan den sättas in ett tag i frysen så lossnar papperet lätt.

Vispa 4 dl grädde. Bred den över marängen. Garnera med valfria, helst färska bär.

Det finns många berättelser om Pavlovatårtans ursprung.

En av dem säger att den skapades av en kock i Perth West Australia till den berömda ryska ballerinan Anna Pavlovas ära.

Tårtan var som Pavlovas danskläder; fjäderlätt och luftig, snövit och med frasigt spröd utsida.
Tårtan är försvinnande god.


Ps. Att alla bilder är lite suddiga i mitten beror inte på snapsarna vi druckit utan på en smutsig kameralins Ds.

Inga kommentarer: