Matklubbens Topplista

torsdag, juli 17, 2008

Amanda kom förbi


Och vi bjöd på middag.


Sallad på melon och gurka med basilikaolja.

En halv gurka, Skala och hyvla den tunt med osthyvel till långa smala band
300 g vattenmelon, skuren i kuber
ett par basilika- eller myntablad
Blanda allt i en skål eller på fat

Basilikaolja
ca 1 dl olivolja
1 rejäl knippa basilikablad
salt
Mixa alltsammans riktigt ordentligt och ringla över salladen.
Passar till allt som du kan tänka dig, för basilikaolja är gott till allt.
Förvara i kylen.


Kycklinggryta med färskpressad apelsinjuice, persikor, vanilj, kanel och kardemumma.

8 kycklingfiléer, skuren i mindre bitar eller 8 skinnfria kycklinglår
2 gula lökar
1 bit ingefära, valnötsstor
4 vitlöksklyftor
2 röda chilifrukter
3 msk rapsolja
3 kanelstänger
½ msk mald kardemumma
2 tsk gurkmeja
8 färska persikor, skurna i halvor och urkärnade(eller osötade på burk)
1 vaniljstång, skårad
ca 5 dl vatten
saften från 6 färska apelsiner
2 kycklingbuljongtärningar
lite naturell yoghurt att ringla över vid serveringen.

Mixa lök, ingefära, vitlök och chili till en slät pasta.
Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs kryddpastan med kanelstängerna, kardemumman och gurkmejan. Rör om så att det inte bränns.
Lägg i kycklingen, persikohalvorna och vaniljstången. Rör om så att kycklingbitarna blir brynta runt om.
Häll på vattnet och apelsinjuicen.
Smula ner buljongstärningarna. Rör om.
Låt koka upp.
Sänk sedan värmen och låt sjuda på svag värme utan lock i 1½ timme.
Servera med bulgur, ris eller pasta och naturell yoghurt.


Jordgubbspaj med vita chokladsmulor

Smuldeg
3½ dl vetemjöl
2 krm salt
100 g kallt smör skuren i kuber
3/4 dl strösocker
150 g vit choklad grovhackad

Fyllning
500 g jordgubbar, helst färska
2 tsk potatismjöl

Blanda salt och mjöl i en låg skål.
Tillsätt det kalla smöret skuret i mindre bitar och finfördela smöret i mjölet med fingertopparna.
Tillsätt sockret och nyp ihop till en smulig deg.
Blanda den grovhackade chokladen med smuldegen.

Rensa jordgubbarna, skär dem i kvartar och blanda med potatismjölet.
Strö ut hälften av smuldegen i botten av en pajform som är ca 22 cm i diameter.
Fördela jordgubbarna över smulorna och strö över resten av smuldegen.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 minuter eller tills smultäcket börjar bli gyllenbrunt.
Låt svalna lite och dekorera eventuellt med flagad vit choklad.
Servera gärna med vaniljvisp eller vaniljglass.

2 kommentarer:

Ida sa...

oj! vad min mage började kurra. tur att jag snart kommer upp så jag kanske får smaka det där.

Åsa sa...

Ja, det ska bli så underbart när du kommer. Och jag får dessutom laga en massa god mat.