Matklubbens Topplista

måndag, juli 30, 2007

Inkokt lax med potatissallad

INKOKT LAX MED POTATISSALLAD

Ingredienser:
Till 4 pers behöver du:

600 g laxfilé

Koklag:

2 liter vatten

1½ dl vitvinsvinäger

2 gula lökar

4 hela kryddnejlikor

2 små morötter

några persiljestjälkar

10 vitpepparkorn

2 msk salt

1 tsk socker

Så här gör du:

1. Skala löken och stick in kryddnejlikorna. Skala morötterna och dela dem i mindre bitar. Koka upp vatten och vinäger. Lägg i lök, morötter, persiljestjälkar, pepparkorn, salt och socker. Koka lagen i ca 15 min.

2. Skär laxen i 3 cm skivor eller i kuber 3x3 cm och skölj dem hastigt i kallt vatten. Lägg ner laxen i lagen. Sjud sakta i ca 4 minuter.

3. Ta av kastrullen från värmen. Ställ kastrullen i kallt vatten för att svalna. Ställ sedan i kyl. Låt laxen kallna i spadet till nästa dag.

POTATISSALLAD

Till 4 pers behöver du:

3 kokta kalla potatisar per pers

2½ dl gräddfil

½ dl majonäs

1 msk senap, valfri

1 msk hackad gräslök

salt och peppar från kvarn

Gör så här:

Skala och skiva potatisen. Rör ihop gräddfil, majonäs, senap, gräslök, salt och peppar.

Vänd försiktigt ner potatisen .

Smaka av och servera med den inkokta laxen och en god grönsallad


Inga kommentarer: