Matklubbens Topplista

måndag, april 13, 2009

Middag på Sallys i Gamla stan

För ca fem år sedan, kom jag och Ida fram till, åt vi på denna restaurang och sedan dess har vi längtat efter deras pizza, för det finns inte godare!

Det var inte lätt att ta ett kort på oss så att alla kom med och utan en masssa roliga miner, det blev lite suddigt men jag tycker att det blev häftigt, med lite rörelse i bilden.
Quatro Formaggi, är absolut min favorit pizza, bara en massa goda italienska ostar. Créme Brûlé, min bästa dessert, ja just nu i alla fall. Denna serverades med hjortronsylt och så drack jag ett sött vitt vin till. Denna var inte lika god som på Sonjas grek, den var så där lagom ljummen.
Men skålarna är tomma och urskrapade i alla fall.
Här kommer ett recept om det är någon som vill göra själv;
Recept på otroligt smaskig fransk Crème brûlé.
Servera med bär som färska hallon, körsbär eller vinbär passar också.
Krusbärssylt, hjortsonsylt eller annan favorit sylt.
Ett sött dessertvin sätter pricken över i - exempelvis en "late harvest" från Australien, USA eller Canada.
Flädersaft är också gott.
Förbered gärna Crème brûléen någon dag innan och förvara i kylen tills det är dags att servera (först då karemelliserar du din Crème brûlé), men servera den ljummen och inte kylskåpskall.
Ingredienser till recept för 4 pers.
1 vaniljstång
6 äggulor
2 dl socker
1 dl mjölk
4 dl vispgrädde
råsocker
2 dl färska bär som hallon, eller hjortronsylt eller andra färska bär
Tillagning
Sätt ugnen på 150 grader.
Sätt in en långpanna med hög kanter i ugnen.
Koka upp 1,5 liter vatten.
Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och tillsätt i en kastrull med mjölk, grädde och socker.
Låt mjölken, grädden och sockret nästan koka upp, rör då och då så att sockret löser sig och ta sedan av värmen och låt stå att dra.
Vispa under tiden äggulor fluffiga.
Tillsätt äggulorna medan mjölken fortfarande är varm under kraftig vispning.
Häll smeten i låga portionsformar. Ställ dem i långpannan och häll kokande vatten på botten av långpannan, så att det täcker formarna till lite drygt hälften, se upp så att det inte kommer vatten i desserterna.
Grädda crème brûléen i cirka en timme. Ta ut och låt svalna.
Hit kan du förbereda, förvara den i kylen fram till serveringen.
Vid servering är det bara att kandera socker toppen.
Det kan du göra med en gasbrännare eller med grillen i ugnen. Sätt ugnen på max grill.
Strö råsocker över formarna.
Sätt dem tätt under grillelementet tills sockret mörknar eller bränn med gasbrännare. OBS det är viktigt att det går snabbt och är hett samt att äggstanningen inte blir för varm och stelnar för mycket (därför är det bra om Crème brûléen är kall).
Servera med bär eller sylt vid sidan.
Källa:receptfavoriter.se

Inga kommentarer: