Den här glassen är en vaniljglass med rabarbersås. Den såsen kan också frysas separat till en sorbet.
Det här behövs:
450 g rabarber
3 dl råsocker
2 msk vatten
3 dl mjölk
3 dl vispgrädde
½ vaniljstång
1½ dl strösocker
5 äggulor
Ansa och strimla rabarbern, blanda med socker och vatten i en kastrull.
Koka upp och låt koka i ca 5 min.
Passera genom en finmaskig sil. Det ska bli ca 3 dl sås.
Ställ den åt sidan.
Koka upp mjölk, grädde och vaniljstång delad på längden samt strösocker i en kastrull och låt det sjuda ca 5 min utan lock.
Vispa samman äggulorna och vispa ned dem i den heta mjölkblandningen.
Vispa kraftigt och så fort den första kokbubblan syns häll upp glassmeten i en skål att kallna, helst i kyl innan den körs i glassmaskin till mjukt fryst konsistens, ca 40-60 min.
När glassen flyttas från glassmaskinen till det plastkärl den ska förvaras i, skall själva rabarersåsen ringlas i.
Varva glass och sås och drag några gånger med en sked så att glassen blir melerad.
Förvara glassen med tätslutande lock i frysen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar