Matklubbens Topplista

tisdag, juni 16, 2009

Ingen hets: Pyramiden har du i halvfabrikat.

Kycklingpyramid i pajskal.
Fest för hur många som helst,
bara multiplicera och gör flera.
Pajskalen gräddar du bekvämt i förväg.
Stuvningen rörs ihop och blandas med färdiggrillad kyckling och finskuret grönt.
Fyllningen till varje pajskal kan förvaras och ev transporteras i plastpåsar, för enkelhetens skull.
Det här behövs till en paj, för 4-5 pers.
Pajskalet:
100 g smör
2½ dl vetemjöl
2½ msk kallt vatten
½ tsk stött kummin
Stuvningen:
1 stor gul lök
150 g färska champinjoner, gärna små
1 dl sherry
2 dl crème fraiche
2 msk tomatpuré
2 tsk ljus fransk senap
½ tsk italiensk salladskrydda
2 krm sambal oelek eller tabasco
2 tsk salt

Pyramidfyllningen:
1 grillad kyckling
1½ röd paprika
½ medelstort blekselleristånd

Gör så här:
Pajskal:

Hacka snabbt ihop alla ingredienser. Svep degen i plast och låt vila svalt 30 min eller från dag till annan. (Om du ska göra flera pajer, gör en deg i taget istället för att dubbla).
Kavla ut degen tunt och stort på mjölad bänk. Skär ut och täck bottnen på en 24 cm form med lösttagbar kant. Forma av den resterande degen en rulle att trycka fast och upp, runt kanten.

Nagga bottnen och grädda väl ca 15 minuter i 225*, passa så att det inte bränns. Ta ev ut och tryck ner botten en gång under gräddningen om den vill blåsa upp sig. Ta ut och låt svalna och förvara torrt.

Stuvningen:
Skala och hacka löken, klyv champinjonerna i kvartar, eller skiva dem.
Koka löken 4-5 minuter i sherryn, i en traktörpanna. Blanda sedan ner champinjonerna och koka någon minut till.
Dra pannan av värmen, tillsätt crème fraiche, tomatpuré, senap, sambal och salt.

Pyramidfyllningen:
Bena ur den grillade kycklingen och skär allt i 1-2 cm bitar.
Skär paprikan i centimeterstora tärningar.
Strimla bleksellerin så fint som möjligt.
Blanda allt det skurna med stuvningen. Men spara undan lite selleri och paprika till garnering.

Lägg kycklingfyllningen med råge i pajskalet. Garnera med paprika och blekselleri.


Om man inte är många, och möjligheterna finns, bjud kycklingpyramiden varm.
Ha pajskalet nygräddat, eller sprödvärm det.
Blanda pyramidfyllningen med den varma stuvningen, värm upp men koka inte.
Lägg upp och servera.

Till kycklingpyramiden passar vin av valfri färg lika bra som öl eller alkoholfritt.
En skål isbergsallad med enbart ljungfruolja över och frasig pain riche med smör är vad som behövs till.

Som avslutning kaffe, punsch och en maffig kaka, kanske en dammsugare...
Källa: Allt Om Mat nr 5 1992

2 kommentarer:

Ida sa...

mums! denna kanske jag äter på midsommar.

Åsa sa...

Tack, för att du påminde mig om den, det gör nog vi också.
Beroende på väder åker vi väl ut till Klabböle, annars är vi nog hemma och målar möbler och bygger vindskydd på balkongen, vilket som, passar pajen perfekt eftersom man har den så gott som färdig.