DAMMSUGARE
Lika fina som konditorns och minst lika goda.
Vi gör många på en gång och sparar i frysen om några blir över!
Det här behövs till 40-50 kakor:
Skär marsipanen i 8 cm breda remsor och rulla in fyllningen. Kapa rullen till lagom långa dammsugare- ca 6 cm.
Lika fina som konditorns och minst lika goda.
Vi gör många på en gång och sparar i frysen om några blir över!
Det här behövs till 40-50 kakor:
400 g småkakssmulor (en plåt mördeg av 4 dl vetemjöl + 200 g smör + ½ dl socker)
400 g vitt formbröd, 1 bröd = 15 skivor
400 g mandelmassa
1½ dl äppelmos
½-1 dl vatten
2 msk kakao
arraksessens eller arrak efter smak, 1-3 msk
Marsipanhöljet:
600 g mandelmasssa
4 dl florsocker
6 droppar gul + 3 droppar grön färg
2 msk glykos (finns på apoteket)
(eller 3 pkt färdigköpt utkavlat marsinpantak)
Att doppa i:
400 g Mörk god choklad, jag gillar Lindt Madagaskar
Rulla ut den mjuka arraksfyllningen i 2 cm tjocka längder och kavla ut marsipanen med hjälp av plastfolie och potatismjöl.Skär marsipanen i 8 cm breda remsor och rulla in fyllningen. Kapa rullen till lagom långa dammsugare- ca 6 cm.
Smält chokladen i varmt, men inte kokande, vattenbad. Doppa damsugarnas kortändar och lägg dem att torka på papper.
Gör så här:
Gör så här:
Värm ugnen till 200* om du tänker grädda en plåt mördeg till kaksmulor. Passa på att rosta det skivade formbrödet helt lätt i ugnen - om det inte är dagsgammalt och ändå lätt att smula.
Kör ihop ingredienserna till mördegen i en matberedare eller knåda snabbt ihop den. Dela degen i fyra delar. Rulla ut längder som läggs på plåt, platta till och snitta dem ev tvärs över till stora kakor. Grädda kaklängderna ljust gyllene ca 10 min. Låt dem kallna.
Riv kakorna, formbrödet och mandelmassan till smulor.
Blanda smulorna till en deg med äppelmos, vatten, kakao och arrak efter smak. I matberedare går det lätt i ett par omgångar. Massan ska ha konsistensen som en mjuk pepparkaksdeg. Ev kan mer fuktighet- vatten eller arrak eller gärna punsch tillsättas. Sparas arraksmassan några dagar, vilket går bra, kan man också behöva justera fuktigheten och köra den mjuk igen i matberedare.
Dela massan i fyra delar, rulla ut vardera till en 2 cm tjock och drygt 60 cm lång rulle.
Färdigkavlade marsinpantak behöver bara rullas ut.
Egen marsipan görs så här:
Spola hastigt av mandelmasseklumpen i kallt vatten, riv och knåda ihop den i matberedare med florsocker, färg och glykos. Kavla ut på plastfolie och med hjälp av potatismjöl.
Skär ut 8 cm breda band av den utkavlade marsipanen. Rulla in fyllningen i dem. Kapa till ca 6 cm långa dammsugare.
Smält chokladen över vattenbad i en liten kastrull.
Doppa dammsugarnas kortändar och lägg dem att torka på bakplåtspapper.
Förvara dem i pappkartong eller övertäckta, men luftigt. De håller sig i rumstemperatur flera dagar.
Men de kan också frysas.
Källa: Allt Om Mat nr 5 1992
2 kommentarer:
MAAAAAAAAH!
(och det mest passande ordverifikationsordet ever: multum!)
Och, jag som hade planerat att skicka ett gäng till dig,
men så i ett obevakat ögonblick var alla slut:(, (Ja gjorde dessutom bara en halv sats, men nästa gång, så)
Skicka en kommentar