Matklubbens Topplista

torsdag, augusti 28, 2008

Blåbärstemat fortsätter

Detta recept kommer på begäran.
Så håll till godo IdaMariaKristina. BLÅBÄRSKAKOR

Det här är typiska norrländska blåbärskakor. I Värmland bakar man något liknande men har då rågsikt i degen.

Till 4 st behöver man
25 g jäst
2,5 dl mjölk
75 g smör
2 äggulor
½ krm salt
½ dl strösocker
8-9 dl vetemjöl
18-20 dl blåbär
1-1½ dl strösocker
ev 1 msk potatismjöl

Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av mjölken.
Smält smöret och tillsätt resten av mjölken.
När vätskan är fingervarm (37 grader) hälls den över jästen.
Tillsätt äggulor, salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg.
Låt degen jäsa i 35-40 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den väl.
Dela degen i 4 delar och kavla ut till 4 tunna kakor, ca 25 cm i diameter. Lägg dem på plåtar.
Blanda blåbär, socker och eventuellt potatismjöl. Fördela 4-5 dl blåbär över varje kaka, men inte längst ut i kanten.
Vik upp kanten.
Låt kakorna jäsa i cirka 10 minuter.
Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.

Blåbär är ett av de mest antioxidantrika livsmedlen och helst ska du äta några skedar varje dag.
Det ger skydd åt till exempel hjärnan och kan även minska risken för flera cancerformer.
Att dricka en smoothie med blåbär är ett utomordentligt nyttigt, gott och snabbt sätt att få i sig sina blåbär.

5 kommentarer:

Ida sa...

wohoooo! tack mami! nu måste jag bara lyckas baka dem också :P

Ida sa...

asså...jag fick en sån tvärlust att krama dig. mammaabstinens.

Åsa sa...

jag kramar tillbaka, du får en riktigt varm mammakram, för jag har precis dammsugat.

Anonym sa...

MJÖLK????????????????????
Nog missade ni det i receptet

Åsa sa...

Jamen har du sett, det glömde jag att skriva...men nu finns det där.
Tack för uppmärksamheten :)