Matklubbens Topplista

fredag, augusti 31, 2007

Vilken vecka

Jag har varit på resande fot nästan hela veckan...
och rekryterat personal.
Vi har besökt Sollefteå, Östersund och Sundsvall, och haft speed dating med arbetssökanden.
Och
Jag måste säga att vi har hittat bra personal på så kort tid, tre dagar (ti,on,to).

När man är på resande fot finns det saker som får stryka på foten...

-Jag hinner aldrig sitta ner och skriva på min blogg!

-Jag har sämre möjlighet att välja den mat som jag vill äta!

-Jag hinner inte träna som jag vill träna!

-Jag hinner inte vara med min man så mycket som jag vill!

-Jag hinner inte vara delaktig och närvarande med mina älskade barn och barnbarn så mycket som jag önskade att jag skulle kunna vara!

OCH

I kväll flyttade Ida!

Men vi kommer att hålla kontakt jämt.

Jag ska ner till Sthlm på kaffe utbildning i mitten av sept. en föreläsning för kvinnliga chefer i okt. plus en rekretationsresa med maken, bo på fint hotell på söder, gå på Musical på Göta Lejon och fira Idas födelsedag, med god middag, presenter och tårta.

Sen är det inte så länge kvar till jul och då kommer hon ju hem.

torsdag, augusti 23, 2007

Sjukt sjukt

jag fick ett sms från Amanda som är i Turkiet en vecka

hon skev

det är sjukt varmt här...

mellan 35 ooch 40 grader

idag hade vi 39 grader, helt sjukt

det är sjukt varmt på kvällarna

igår hade vi 38 grader kl 23,

det är sjukt fuktigt 80 %

det blåser sjukt lite

men det är sjukt skönt i skuggan på dagarna

jag har blivit sjukt brun redan

vi har tagit sjukt lite kort

kram Amanda

Vardag

Nu är vi verkligen inne i den vanliga vardagen med
jobbstress, middagsstress, träningsstress...
ja nu är verkligen karusellen igång...

och jag hinner inte riktigt med

fort hade man kommit ur den underbara känslan och lugnet från semestern, det tog ungefär tre veckor, jag längtar redan efter nästa ledighet,

är det åldern eller?

Nu har vi hur mycket som helst på gång på jobbet,

ketchup effekten.

Jag har kontaktar säljare, företag och butiker om och om igen.

De har fått ett bra demoerbjudande.

Därefter har jag kontaktat dem igen för att rekognosera hur det ligger till med demon.

Från början så är de avvaktande, sen blir de lite mer tillgängliga och tredje gången gillt så slår dom till.

Nästa vecka åker vi till Östersund, Sollefteå och Sundsvall för jobbintervjuer, vi har fått ett anbud på både demon och varuplock så nu måste vi anställa folk.

Trots stressen är det jättekul, för vi är en trio som verkligen fungerar jättebra ihop.

lördag, augusti 18, 2007

Stockholm i mitt hjärta...

Låt mig besjunga dig nu...

Denna stad är så underbar, den har allt.

I vissa stadsdelar känner man sig som om man vore utomlands.

Lyckost Ida!

Här finns alla möjligheter.

Och lägneheten var helt ok, där kan hon bo i lugn och ro tills hon hittar sig en egen lägenhet.
Men den var riktigt skitig, men det kan man ju råda bot på, vi får helt enkelt sanera.
Med lite egen touch så kan hon göra lägenheten mysig.

Vi bor på hotell Park Inn i Solna.
Har precis ätit hotellfrukost, nu ska vi åka in till city och möta upp flickorna.
Sen ska vi göra stan och SHOPPA, jag ska gå på alla butiker som inte finns i Umeå, så ett som är säkert ikväll kommer fötterna att värka, men det är det banne mig värt.

tisdag, augusti 14, 2007

Tänka sig

Idag har jag haft personalutbildning.

Jag har varit "lärare"

det trodde jag aldrig

att jag skulle hamna i den sitsen.
Det gick jättebra.

Så länge man pratar och informerar om sån´t som man kan är det lätt.

Nu har vi 17 helt underbara tjejer, kvinnor och killar som ska jobba för oss.

De är nu färdiga för att ge sig ut på arbete, de har fått livsmedelshygien utbildning och demo utbildning.

Nu är det bara att systematiskt bearbeta försäljnings- och marknadschefer, butikschefer och säljkårer, så att vi får in jobb.

Vi har fått en resurs från Arbetsförmedlingen i 6 månader, Linn hon ska hjälpa oss på kontoret, det blir jätte bra, då behöver man inte stressa ihjäl sig.

torsdag, augusti 09, 2007

Kaktusdrink med tequila

Glaskanten kan sockersaltas i god tid och drinken kan blandas i kanna.
Förvara kallt före serveringen.

Till 10 glas:
2 lime
2 msk salt
2 msk socker
3 flaskor Festis kaktus/lime á 50 cl, eller som jag och Ida kom fram till byt ut en flaska mot tex 7-up eller annan dryck med kolsyra.
3 dl tequila
Garnering:
några myntablad eller citronmeliss
is i mängder
Gör så här:
1.Skär limen i klyftor. Blanda salt och socker i en djup tallrik.
2.Dra en limeklyfta runt kanten på varje glas. Doppa glaset upp och ner i salt- socker blandningen så att den fastnar på glaskanten.
3.Tryck ihop limeklyftan lite så att limesaften hamnar i glaset. Lägg ner klyftan i glaset.
4. Blanda Festis och tequila, lägg is i glasen, häll upp.
Garnera med myntablad eller citronmeliss.

Seljanka Rysk laxsoppa


Ingrdedienser:

Detta behöver du till 4 pers.


400 g laxfilé

3 msk rapsolja

1 purjolök

1 morot

2 blekselleristjälkar

1-2 vitlöksklyftor

3-4 potatisar

1 rågad tsk tomatpuré

1 l fiskbuljong (2-3 fiskbuljongtärningar plus 1 l kokt vatten går bra, om man inte kokar egen)

1 dl gröna pimientofyllda oliver, skivade

1 msk kapris (kan uteslutas)

1 tsk timjan

salt, peppar

dillkvist

1 dl gräddfil eller aioli


Så här gör du:

1. Skölj och ansa purjolöken och skär den i tunna slantar.

Skala och slanta moroten tunt, skiva bleksellerin. Hacka vitlöken. Skala och tärna potaitsen i cm stora kuber.


2. Skär laxen i tärningar 2x2 cm.


3. Hetta upp oljan i en stor tjockbottnad kastrull.

Fräs grönsakerna och vitlöken några minuter utan att grönsakerna tar färg.

Tillsätt tomatpuré och fräs någon minut till.

Lägg i potatisen. Späd med buljongen, lägg på lock och koka sakta på svag värme i 10 minuter.


4. Skiva oliverna och lägg ner i soppan tillsammans med lax, kapris och timjan.

Låt sjuda i 2 minuter. Smaka av med salt och peppar.


5. Servera den heta soppan med en klick gräddfil eller aioli och lite finklippt dill.

onsdag, augusti 08, 2007

Kollo

I måndags skjutsade jag barnbarnet till färjan i Norrbyn.

En lägervecka på Norrbyskär, ett riktigt äventyr.

Hon var nog lite pirrig på vägen dit, men den som var mest pirrig var nog mamman.

Fanny fyller år idag, så hennes rumskamrater hade sjungit på morgonen och ledarna skulle ge henne en överraskning på kvällen.

Av mig får hon en tårta eller två.

Värmebölja

Så underbart livet blir när det är varmt.

Man blir glad!

Allt blir så lätt.

Maten blir enkel.

Kläderna blir lätta, vilka kläder? Man behöver inga!

Skor, de tunnaste och lättaste, men helst barfota!

Vi har suttit på den övre balkongen hela kvällen och bara njutit i fulla drag.

Jag vill inte tänka på höst och rusk, med regn och kolsvart.
Men det gör man,
och det är för att vi aldrig blir bortskämda med fint väder några längre stunder,

vi tar aldrig något för givet,
förutom kallt och ruskigt väder

för det är det vi får stå ut med längre stunder.
Men i framtiden ska jag minsann se till så att jag är på en varm och solig plats långa stunder.

I ett mysigt hus med trädgård och citronträd vid medelhavet.
och då får släkt och vänner komma och hälsa på.

På begäran

Till min suveräna systerdotter JE!
Här kommer receptet.

Kycklingspett med chiliglaze
Stommen i den blanka glasyren är sweet chili och mango chutney som förstärks till att bli söt, stark och frisk.

Det här behövs till 4 pers:
4-6 kycklingfiléer
16-20 tunna korta träpinnar
salt
svartpeppar

Glaze, blank sås:
1½ dl sweet chilisås
3/4 dl mango chutney (kan uteslutas, det gjorde jag på Amandas studentmiddag)
2 ½ tsk svensk senap
saften av en pressad citron
2 tsk ingefära
ev. 1 tsk gurkmeja ( inte jag, gillar inte gurkmeja, det blir en torr känsla i munnen)

Gör så här:
1. Lägg träpinnarna i vatten en stund. Skär varje kycklingfilé på längden i smala remsor ca 2 cm breda, trä upp dem på pinnarna.

2.Blanda ingredienserna till glazen och smaka av så att den får gott sting och är söt, stark och frisk.

3. Salta, peppra och bryn kycklingfiléerna snabbt på båda sidorna i stekpanna med lite olja i. Flytta över dem till folieklädd långpanna, glasera flödigt med glazen och låt dem ligga så en stund. Värm ugnen till grill eller 250 grader och stek spetten färdiga först inför serveringen högt upp i ugnen ca 5 minuter. Vänd efter halva tiden, pensla på mera glaze.

Smaklig måltid!

måndag, augusti 06, 2007

Äntligen Måndag...

Vilken dag i veckan är den bästa dagen?

Det är verkligen svårt att avgöra, men jag gillar egentligen inte söndagar.
Men jag gillar måndagar.

Varför?

Måndag den första dagen på en ny vecka, fräsch och oförstörd, oskrivna blad. Alla förutsättningar för att det ska bli den perfekta veckan.

Söndag är sista dagen på veckan och man har hela veckans händelser bakom sig, facit i hand.
Den kanske inte blev som man hade förväntat sig på ett eller annat sätt.
Man ska ta igen allt som man inte hann under veckan, städa, tvätta, handla, baka, förbereda veckans mat, förbereda sig inför arbetsveckan, gå långpromenad, fast det är ju ganska skönt, men inte om man känner sig stressad.
Det borde vara en slappar dag.

Fredag är väl ändå favoriten, ja men bara om man ligger bra till med arbetet förstås, så att man kan sluta tidigt, (när jag demade var jag aldrig hemma före halv sju), har städat dagen före och planerat middagsmaten, bara komma hem och börja helgfirandet, kanske med vänner.

Lördag, stora festar dagen! Börja med att ta sovmorgon, man är ganska trött och sliten denna dag efter hela veckans arbete, äta god frukost, lösa melodikrysset, gå på stán, shoppa lite, kanske bli bortbjuden eller bjuda hem vänner, kanske äta ute. Brukar sällan bli så, efter melodikrysset slöar man bort halva dagen i soffan, med datorn i knät.

Torsdagar var förut, innan jag började jobba så sent (19.30), en städ- och handlar dag för mig. Jätteskönt att storstäda en bestämd dag och att handla dagen före den värsta rusningsdagen. Kanske jag kan införa den dagen igen, nu när jag har andra arbetstider.

Onsdagar, lillördan, nej inte nu för tiden, (förut, ledig dag), denna dag skulle man gott kunna unna sig lite mys som att gå ut och äta eller gå på bio eller bara mysa hemma med god middag och en film.

Tisdagar, vad säger man om tisdagar, ja ingenting annat än att det är andra dagen på veckan.

Alltså kan jag sammanfatta mina funderingar om vilken veckodag som är den bästa.

TISDAG,
för det var den enda dagen som jag inte kunde beskriva på något sätt varken med jobb eller fritid.

Eller så blir det kanske ändå
MÅNDAG

söndag, augusti 05, 2007

Söndag eftermiddag

Så var denna vecka nästan slut.

Veckan har varit riktigt bra, slutade redan vid lunch på fredag. Hade jobbat så effektivt så det fanns inte mer att göra den dagen.
Tränade en timma.
Gick hem och åt lunch, Seljanka, Rysk laxsoppa.
Gick på stan med maken för att köpa jeans. Vi gick på HM, vad gjorde vi utan denna underbara butik, maken hittade två par jättesnygga svarta jeans med smala ben, passar bra till hans nätta kropp. Han fick två par jeans för 500:-
Jag hittade inga jeans som passade mig där, så...
jag gick till en annan affär,Vero Moda, och hittade ett par supersnygga och supersköna ljusa jeans med dragkedjor längst ner på benen och hög midja.

Sedan gick vi på systemet och inhandlade goda drycker till kvällen.
Jag mötte upp goda vänner vid Ica Gourmet för att tillsammans köpa ingredienser till kvällens middag.
Kvällens fördrink, Kaktusdrink med Tequila och goda nötter.
Sedan dukade vi upp en enkel buffé med grillad kyckling, rostbiff, potatis sallad, italienska korvar, aioli, grönsaksfat, oliver, fetaost och baguette. Till det drack vi öl och vin.

Sedan gick vi ut och lyssnade på Rix FM festivalens uppträdanden.
Vi hade så kul.
Dansade i slagertältet så svetten lackade till klockan 2. Då gick vi till Åsa Och Jörgens son Emanuel för att låna toaletten, där blev vi kvar till kl 3, pratade och dansade med trevliga ungdomar och drack gin och tonic! Sen gick vi hem och sov.

På lördagen vaknade vi lagom till melodikrysset.
På eftermiddagen grattade vi Fanny på 11- års dagen i förskott, för hon åker på läger i en vecka. Hon bjöd på goda tårtor och kakor.
Olle charmade oss allihopa och vandrade från famn till famn.
Sedan blev det middag, Kycklingfilé med vitlök och lime, ugnsrostade grönsaker och ris.
På kvällen gick vi ut med Åsa och Jörgen och lyssnade på Nanne Grönvall, vilket energiknippe!
Sen gick vi hem och spelade ett parti yatzy, drack te och åt romerska bågar.

Söndag morgon vaknade jag pigg och glad, kokade en stor kopp grönt te och gjorde två goda mackor med rökt skinka och massor med grönsaker på. Försökte se en film som Ida har köpt, The life aquatic, men efter att ha sett halva gav jag upp, jag fattade ingenting, jag måste se den tillsammans med Ida.
Sedan skjutsade jag Amanda till Stora Nolia, där hon ska jobba i 8 dagar och vara representant för Forslunda Naturbruksgymnasium.
När jag kom hem storstädade jag köket, eller rättare sagt köksluckor, bänkskivor och fläkten, sedan gick vi en långpromenad med stavar jag och maken.
När vi kom hem åt vi rester från gårdagens middag uppe på balkongen i solgasset, hur skönt som helst.
Så vips blev klockan fem och vi hade tvättid, så då var det bara att knata ner till tvättstugan och ladda maskinerna fulla.

Middagen blev sen,
hann se, Vad blir det för mat? med den underbaraste människan som finns när det gäller matlagning, brutal matlagning, Per Moberg.
Han vågar, han lagar rejäl mat med kärlek och inlevelse, man riktigt känner hur gott allting är som han lagar, man njuter av att se hur han njuter. Han använder bara ekologiskt och aldrig halvfabrikat.
Han säger hela tiden det tar lite tid, men det är inte svårt!

Jag hade planerat att vi skulle ha utskuren wiskeymarinerad ryggbiff med potatisgratäng och ångkokta morötter, men jag hade inte bestämt vilken sås vi skulle ha till. Men det hjälpte Per mig med, jag blev så otroligt inspirerad av honom att göra bearnaissås, jag gjorde det ofta när vi bodde i Arvidsjaur, men den innehåller rätt mycket smör så därför har det blivit mer aioli istället.
Men det är konstigt, när man ser Per använda 1 kg smör till sin bearnaissås, så känns det helt rätt, absolut inte onyttigt, han framställer det som om det var den naturligaste sak i världen.

Hans köksutrustning är avundsvärd.
Nästa kökspryl som jag kommer att köpa är en
GLASSMASKIN, tack vare Per Mobergs svartvinbärssorbet.

Nu ska jag klippa maken, springa ner till tvättstugan och hämta sista tvätten, sen ska jag
SOVA.

torsdag, augusti 02, 2007

Dagens Lunch, Falafel med ugnsrostade grönsaker och aioli.

Falafel med ugnsrostade grönsaker och aioli.
Falafel är kikärtsfärs friterad i olja från det österländska köket. Det här är en GI- vänlig variant där man rullar bollarna i sesamfrön istället för ströbröd och man steker i olja istället.

Ingredienser:
Till 30 bollar behöver du:
2-3 dl torkade kikärtor OBS! Läggs i blöt en dag i förväg
1 ägg
½-1 dl fullkornsmjöl av dinkel
salt och malen vitpeppar
1 tsk spiskummin
½ tsk chilipulver
3-4 vitlöksklyftor
sesamfrön
olja till stekning

Så här gör du:
Dag 1. Lägg kikärterna i blöt över natten.

Dag 2. Koka kikärterna enligt anvisningen på förpackningen. Det brukar ta ca 1½ timme. Mixa de varma kikärterna till mos.

Rör ner ägg och mjöl. Det ska bli en tjock smet. Krydda med salt, peppar, spiskummin och chili, var ej för försiktig, kikärter kräver mycket kryddor och salt för att smaka något, precis som potatis.
Pressa ner vitlöken och blanda väl.

Forma trettio små bollar, rulla dem i sasamfrön och stek dem gyllenbruna i olja.

Ugnsrostade grönsaker
Det här är tillbehöret du inte klarar dig utan i GI- köket.
Grönsaker kan rostas i ugnen om man är många eller i stekpanna om du är ensam.
Byt gärna ut eller lägg till grönsaker som tex. paprika eller rödlök, efter tycke och smak.

Ingredienser:
Till 4 personer behöver du:
250 g broccoli
250 g blomkål
1 purjolök
1 zucchini
1 aubergine
1 röd spansk peppar
rapsolja till plåten
flingsalt och grovmalen svartpeppar
2 msk olivolja
färska örter

Så här gör du:
1. Värm ugnen till 250 grader.
Skölj och ansa grönsakerna. Strimla purjolöken. Bryt broccoli och blomkål i bitar. Tärna zucchini och aubergine.
Dela chilin i halvor på längden, ta bort kärnorna och strimla fruktköttet. TVÄTTA SEDAN HÄNDERNA NOGA!

2. Smörj en långpanna och lägg i grönsakerna blandat. Rosta i ugnen ca 10 minuter eller till de är mjuka och har fått lite färg utan att brännas. Rör om då och då.

3. Strö över flingsalt och mal över svart peppar. Avsluta med att ringla olivolja över grönsakerna precis före servering. Strö över valfria hackade färska örter.

Aioli, Min egen
Vitlöksmajonäs, passar till allt!

Ingredienser:
2 äggulor
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 msk pressad citronsaft
1 krm salt
1 tsk svensk senap
2½ dl rapsolja
½ dl lätt créme fraiche
eventuellt mer salt och citronsaft

För att lyckas med en aioli utan att den spricker bör man ha en hög och smal bunke eller kanna som man får ner elvisparna i, så att de når ner till botten.
Det är också viktigt att äggulor och oljan har samma temperatur. Antingen kylskåpskalla eller rumstempererade.

Blanda äggulor, vitlök, citronsaft, salt och senap i en kanna eller bunke.

Vispa med elvisp så att allt blandas.

Fortsätt att vispa hela tiden, sluta inte förrän aiolin är klar.

"Mata" äggblandningen med 1 tsk olja i taget, under konstant vispning tills 1 dl återstår av oljan, nu kan du i stället hälla ner oljan i en fin stråle, fortfarande under ständig vispning.
Förhoppningsvis har du nu en tjock och fin majonäs med vitlökssmak.

Tillsätt Créme fraiche, smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och citronsaft.

Det finns ett knep om man skulle misslyckas och aiolin blir tunn och blaskig.
Då tar man en ny äggula och matar den med det misslyckade blasket, 1 tsk i taget tills allt är slut, fiffigt va!



En arbetsdag kvar på denna vecka!

Det var ju underbart att börja om att jobba på en onsdag, så blev arbetsveckan kort och bra, i morgon är det redan fredag!

Dessa två dagar har ju varit helt underbara.

Började igår med livsmedelshanterings utbildning med personalen.
Mycket intressant men skrämmande hur lätt man kan bli sjuk, om man inte tänker sig för vid hantering av matvaror som rått kött och jordiga grönsaker.


Eller att ris innehåller jordbakterier som är starkt sjukdomsframkallande.

Man ska ALLTID skölja riset i kallt vatten före man kokar det.

Man ska ALDRIG spara ris till nästa dag, koka bara så mycket som går åt till middagen.


Idag har jag sammanfattat gårdagens kurs och skrivit in det viktigaste i personalhandboken.

Jag har hämtat ut våra demo kläder, vita kockrockar med röda knappar, röd kepa och mörkblått förkläde.
Riktigt fräscht faktiskt.

Annars har dagen mest bestått av planering.

Vi hade förresten vår första demo i dag, i Örnsköldsvik, så nu är vi på G, håller tummarna för att vi ska bli överösta med jobb snabbt.

Personalen står i startgroparna och vill börja jobba NU och det är ju jätte kul, men samtidigt frustrerande eftersom jag inte har något jobb att erbjuda dem ännu.