Falafel med ugnsrostade grönsaker och aioli.
Falafel är kikärtsfärs friterad i olja från det österländska köket. Det här är en GI- vänlig variant där man rullar bollarna i sesamfrön istället för ströbröd och man steker i olja istället.
Ingredienser:
Till 30 bollar behöver du:
2-3 dl torkade kikärtor OBS! Läggs i blöt en dag i förväg
1 ägg
½-1 dl fullkornsmjöl av dinkel
salt och malen vitpeppar
1 tsk spiskummin
½ tsk chilipulver
3-4 vitlöksklyftor
sesamfrön
olja till stekning
Så här gör du:
Dag 1. Lägg kikärterna i blöt över natten.
Dag 2. Koka kikärterna enligt anvisningen på förpackningen. Det brukar ta ca 1½ timme. Mixa de varma kikärterna till mos.
Rör ner ägg och mjöl. Det ska bli en tjock smet. Krydda med salt, peppar, spiskummin och chili, var ej för försiktig, kikärter kräver mycket kryddor och salt för att smaka något, precis som potatis.
Pressa ner vitlöken och blanda väl.
Forma trettio små bollar, rulla dem i sasamfrön och stek dem gyllenbruna i olja.
Ugnsrostade grönsaker
Det här är tillbehöret du inte klarar dig utan i GI- köket.
Grönsaker kan rostas i ugnen om man är många eller i stekpanna om du är ensam.
Byt gärna ut eller lägg till grönsaker som tex. paprika eller rödlök, efter tycke och smak.
Ingredienser:
Till 4 personer behöver du:
250 g broccoli
250 g blomkål
1 purjolök
1 zucchini
1 aubergine
1 röd spansk peppar
rapsolja till plåten
flingsalt och grovmalen svartpeppar
2 msk olivolja
färska örter
Så här gör du:
1. Värm ugnen till 250 grader.
Skölj och ansa grönsakerna. Strimla purjolöken. Bryt broccoli och blomkål i bitar. Tärna zucchini och aubergine.
Dela chilin i halvor på längden, ta bort kärnorna och strimla fruktköttet. TVÄTTA SEDAN HÄNDERNA NOGA!
2. Smörj en långpanna och lägg i grönsakerna blandat. Rosta i ugnen ca 10 minuter eller till de är mjuka och har fått lite färg utan att brännas. Rör om då och då.
3. Strö över flingsalt och mal över svart peppar. Avsluta med att ringla olivolja över grönsakerna precis före servering. Strö över valfria hackade färska örter.
Aioli, Min egen
Vitlöksmajonäs, passar till allt!
Ingredienser:
2 äggulor
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 msk pressad citronsaft
1 krm salt
1 tsk svensk senap
2½ dl rapsolja
½ dl lätt créme fraiche
eventuellt mer salt och citronsaft
För att lyckas med en aioli utan att den spricker bör man ha en hög och smal bunke eller kanna som man får ner elvisparna i, så att de når ner till botten.
Det är också viktigt att äggulor och oljan har samma temperatur. Antingen kylskåpskalla eller rumstempererade.
Blanda äggulor, vitlök, citronsaft, salt och senap i en kanna eller bunke.
Vispa med elvisp så att allt blandas.
Fortsätt att vispa hela tiden, sluta inte förrän aiolin är klar.
"Mata" äggblandningen med 1 tsk olja i taget, under konstant vispning tills 1 dl återstår av oljan, nu kan du i stället hälla ner oljan i en fin stråle, fortfarande under ständig vispning.
Förhoppningsvis har du nu en tjock och fin majonäs med vitlökssmak.
Tillsätt Créme fraiche, smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och citronsaft.
Det finns ett knep om man skulle misslyckas och aiolin blir tunn och blaskig.
Då tar man en ny äggula och matar den med det misslyckade blasket, 1 tsk i taget tills allt är slut, fiffigt va!
Falafel är kikärtsfärs friterad i olja från det österländska köket. Det här är en GI- vänlig variant där man rullar bollarna i sesamfrön istället för ströbröd och man steker i olja istället.
Ingredienser:
Till 30 bollar behöver du:
2-3 dl torkade kikärtor OBS! Läggs i blöt en dag i förväg
1 ägg
½-1 dl fullkornsmjöl av dinkel
salt och malen vitpeppar
1 tsk spiskummin
½ tsk chilipulver
3-4 vitlöksklyftor
sesamfrön
olja till stekning
Så här gör du:
Dag 1. Lägg kikärterna i blöt över natten.
Dag 2. Koka kikärterna enligt anvisningen på förpackningen. Det brukar ta ca 1½ timme. Mixa de varma kikärterna till mos.
Rör ner ägg och mjöl. Det ska bli en tjock smet. Krydda med salt, peppar, spiskummin och chili, var ej för försiktig, kikärter kräver mycket kryddor och salt för att smaka något, precis som potatis.
Pressa ner vitlöken och blanda väl.
Forma trettio små bollar, rulla dem i sasamfrön och stek dem gyllenbruna i olja.
Ugnsrostade grönsaker
Det här är tillbehöret du inte klarar dig utan i GI- köket.
Grönsaker kan rostas i ugnen om man är många eller i stekpanna om du är ensam.
Byt gärna ut eller lägg till grönsaker som tex. paprika eller rödlök, efter tycke och smak.
Ingredienser:
Till 4 personer behöver du:
250 g broccoli
250 g blomkål
1 purjolök
1 zucchini
1 aubergine
1 röd spansk peppar
rapsolja till plåten
flingsalt och grovmalen svartpeppar
2 msk olivolja
färska örter
Så här gör du:
1. Värm ugnen till 250 grader.
Skölj och ansa grönsakerna. Strimla purjolöken. Bryt broccoli och blomkål i bitar. Tärna zucchini och aubergine.
Dela chilin i halvor på längden, ta bort kärnorna och strimla fruktköttet. TVÄTTA SEDAN HÄNDERNA NOGA!
2. Smörj en långpanna och lägg i grönsakerna blandat. Rosta i ugnen ca 10 minuter eller till de är mjuka och har fått lite färg utan att brännas. Rör om då och då.
3. Strö över flingsalt och mal över svart peppar. Avsluta med att ringla olivolja över grönsakerna precis före servering. Strö över valfria hackade färska örter.
Aioli, Min egen
Vitlöksmajonäs, passar till allt!
Ingredienser:
2 äggulor
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 msk pressad citronsaft
1 krm salt
1 tsk svensk senap
2½ dl rapsolja
½ dl lätt créme fraiche
eventuellt mer salt och citronsaft
För att lyckas med en aioli utan att den spricker bör man ha en hög och smal bunke eller kanna som man får ner elvisparna i, så att de når ner till botten.
Det är också viktigt att äggulor och oljan har samma temperatur. Antingen kylskåpskalla eller rumstempererade.
Blanda äggulor, vitlök, citronsaft, salt och senap i en kanna eller bunke.
Vispa med elvisp så att allt blandas.
Fortsätt att vispa hela tiden, sluta inte förrän aiolin är klar.
"Mata" äggblandningen med 1 tsk olja i taget, under konstant vispning tills 1 dl återstår av oljan, nu kan du i stället hälla ner oljan i en fin stråle, fortfarande under ständig vispning.
Förhoppningsvis har du nu en tjock och fin majonäs med vitlökssmak.
Tillsätt Créme fraiche, smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och citronsaft.
Det finns ett knep om man skulle misslyckas och aiolin blir tunn och blaskig.
Då tar man en ny äggula och matar den med det misslyckade blasket, 1 tsk i taget tills allt är slut, fiffigt va!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar