Matklubbens Topplista

torsdag, augusti 09, 2007

Seljanka Rysk laxsoppa


Ingrdedienser:

Detta behöver du till 4 pers.


400 g laxfilé

3 msk rapsolja

1 purjolök

1 morot

2 blekselleristjälkar

1-2 vitlöksklyftor

3-4 potatisar

1 rågad tsk tomatpuré

1 l fiskbuljong (2-3 fiskbuljongtärningar plus 1 l kokt vatten går bra, om man inte kokar egen)

1 dl gröna pimientofyllda oliver, skivade

1 msk kapris (kan uteslutas)

1 tsk timjan

salt, peppar

dillkvist

1 dl gräddfil eller aioli


Så här gör du:

1. Skölj och ansa purjolöken och skär den i tunna slantar.

Skala och slanta moroten tunt, skiva bleksellerin. Hacka vitlöken. Skala och tärna potaitsen i cm stora kuber.


2. Skär laxen i tärningar 2x2 cm.


3. Hetta upp oljan i en stor tjockbottnad kastrull.

Fräs grönsakerna och vitlöken några minuter utan att grönsakerna tar färg.

Tillsätt tomatpuré och fräs någon minut till.

Lägg i potatisen. Späd med buljongen, lägg på lock och koka sakta på svag värme i 10 minuter.


4. Skiva oliverna och lägg ner i soppan tillsammans med lax, kapris och timjan.

Låt sjuda i 2 minuter. Smaka av med salt och peppar.


5. Servera den heta soppan med en klick gräddfil eller aioli och lite finklippt dill.

Inga kommentarer: