Ingrdedienser:
Detta behöver du till 4 pers.
400 g laxfilé
3 msk rapsolja
1 purjolök
1 morot
2 blekselleristjälkar
1-2 vitlöksklyftor
3-4 potatisar
1 rågad tsk tomatpuré
1 l fiskbuljong (2-3 fiskbuljongtärningar plus 1 l kokt vatten går bra, om man inte kokar egen)
1 dl gröna pimientofyllda oliver, skivade
1 msk kapris (kan uteslutas)
1 tsk timjan
salt, peppar
dillkvist
1 dl gräddfil eller aioli
Så här gör du:
1. Skölj och ansa purjolöken och skär den i tunna slantar.
Skala och slanta moroten tunt, skiva bleksellerin. Hacka vitlöken. Skala och tärna potaitsen i cm stora kuber.
2. Skär laxen i tärningar 2x2 cm.
3. Hetta upp oljan i en stor tjockbottnad kastrull.
Fräs grönsakerna och vitlöken några minuter utan att grönsakerna tar färg.
Tillsätt tomatpuré och fräs någon minut till.
Lägg i potatisen. Späd med buljongen, lägg på lock och koka sakta på svag värme i 10 minuter.
4. Skiva oliverna och lägg ner i soppan tillsammans med lax, kapris och timjan.
Låt sjuda i 2 minuter. Smaka av med salt och peppar.
5. Servera den heta soppan med en klick gräddfil eller aioli och lite finklippt dill.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar