Matklubbens Topplista

onsdag, juni 06, 2012

Unik Amerikan, Concannon Selected Vineyards Petite Sirah

Så otroligt gott, det var ett tag sedan vi drack ett så komplext vin.


Vinet, passade så bra till både gårdagens middag och dagens middag.


Gårdskyckling, smaksatt med rosmarin, timjan och smör,
tillbehör, broccoli och majs.I kväll åt vi kycklingpaj, resterna från gårdagens kyckling, fick bli en paj och vinet passade också så fantastiskt bra ihop med den maten. Men det var även gott att dricka ett glas både före och efter maten, som det var.

Concannon Selected Vineyards Petite Sirah - en unik amerikan med elegans & kraft i samma förpackning -
för endast 99 kr.
Vinet har en medeldjup, klarröd färg med mörk kärna. Doften är mycket komplex och fint utvecklad med fruktiga inslag av mörka körsbär och plommon samt mognadstoner av honung och läder. Mustigt, aromatisk med fint utvecklad, mogen frukt och lång eftersmak med eleganta inslag av rostad ek. Eftersmaken är lång och välbalanserad. Har vilat 6 månader på amerikanskt fat.


I doften finns också en högklassig, fint integrerad fatkaraktär. Smaken är fyllig och underbart syrlig med sammetslena tanniner i perfekt balans.

Passar utmärkt till medelkraftiga rätter av mörkt kött, d.v.s. nöt, lamm eller vilt. Stekt eller grillat eller smakrika ostar.

Vi tyckte att det passade perfekt till våra kycklingrätter. Måste förstås prova till grillat kött någon gång, för att jämföra.

Vinet kan lagras i ytterligare några år vid bra lagrings-möjligheter.

Om Producenten
Concannon Vineyards är ett av Kaliforniens äldsta vin-företag. Det grundades 1883 av den irländske emigranten James Concannon.

Efter att ha byggt upp en förmögenhet på bland annat för-säljning av frimärken köpte han mark i Livermore Valley. De första sticklingarna som planterades var Sauvignon Blanc och Semillon från Ch.d´Yquem. Den första vingården täckte cirka 18 hektar.

James Concannon var den förste i landet att göra vin på Petit Sirah, 1961. Idag har man hela 60 hektar med druvan planterad och har vunnit många priser och utmärkelser för dessa viner.

Concannon Selected Vineyards Petite Sirah har artikel-nummer 74179 och kostar 99 kr.

Källa: vinguiden.com


Inga kommentarer: