Matklubbens Topplista

tisdag, oktober 05, 2010

Köttfri måndag!


"Köttfri måndag" är en internationell kampanj som nu har spridit sig till Sverige. Organisationen arbetar för att vi ska minska vårt köttätande eftersom det är både resurskrävande att producera kött och produktionen bidrar till växthuseffekten.

Varför inte dra sitt strå till stacken med en vegodag i veckan.

Faktisk så gör jag nog redan det och vissa veckor blir det till och med två till tre vegodagar, jag tänker bara på alla gånger jag äter vegetariska soppor och sallader, men kanske just inte bara måndagar, men det är ju en bra början.

För mig är grönsaker huvudingrediensen och fisken, kycklingen eller köttet ett litet tillbehör. Och dessutom köper vi sällan kött eftersom åke jagar älg, och mycket av den fisk vi äter har vi fiskat själva. Då är det kycklingen förstås, men vi har börjat köpa hel svensk gårdskyckling, billigare och en mycket bättre köttproduktion helt ekologisk.

Här kommer ett av mina allra bästa vegorecept.PASTA LINGUINI MED TOMAT OCH MOZARELLA (när jag hör ordet linguini tänker jag direkt på filmen Ratatouille)
4 portioner
25 minuter

400 g pasta linguini
1 vitlöksklyfta, hackad
2 schalottenlökar, hackade
6 dl tomatjuice
2 hg mozzarella
1 kruka basilika
salt och nymalen svartpeppar
olivolja till stekning

Gör så här:
1. Stek vitlök och schalottenlök mjuka i olja. Häll på tomatjuicen och koka upp. Låt såsen sjuda i 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.
2. Koka under tiden pastan enligt anvisning, häll av vattnet och vänd ner pastan i tomatsåsen.
3. Bryt mozzarellan i bitar och lägg på pastan, toppa med
basilikablad och ringla över lite olivolja.

1 kommentar:

Andreas sa...

Verkar gott, det ska jag testa.