Matklubbens Topplista

fredag, oktober 08, 2010

Att äta rätt protein

BoveteMed tanke på denna satstning om en köttfri måndag, är det kanske svårt att veta vad man kan äta istället, särskilt om man är ovan att äta vegetarisk kost.

I Sverige äter vi idag mer kött än någonsin, under de senaste 20 åren har biffarna blivit fler och större.
Och att äta mycket protein är toppen. Men det är skillnad på protein och protein.

Fördelarna med att låta proteinet utgöra basen i din kost är många. De ger en bra mättnadskänsla och ökar ämnesomsättningen och dessutom påverkar det inte blodsockret på samma sätt som kolhydrater gör.

Det är kanske inte det billigaste köttet som är det nyttigaste utan vi bör tänka kvalitetsprotein.
Tänka ursprung.
En gris som aldrig sett dagsljus och fötts upp med kraftfoder och antibiotika har inte samma näringsvärde som en älg som levt i skogen och fått i sig naturliga vitaminer och mineraler.

Så kött från vilt är en utmärkt proteinkälla, hjort, rådjur, älg och vildsvin är både magert och näringsrikt. Lamm är också väldigt bra kött, om man nu gillar det, vilket jag inte gör fullt ut.

Sen har vi ju ägg , som är ett så komplext livsmedel som vi bara kan få. Perfekt till frukost, mätter oss ända fram till lunchen. Vad passar inte bättre som mellanmål än ett ägg. Du kan till och med ha med dig ett i handväskan bara att ta till när hungern kommer krypande på eftermiddan. Köp ekologiska ägg.

Så för att vara säker på god kvalitet köp ekologiskt eller Kravmärkt. Har man möjlighet att köpa vid gårdsförsäljning är det ju det allra bästa. Då får man ett färskt kött som varken transporterats eller packats med förpackningsgaser.

Många väljer ju bort animaliska produkter helt, kanske ännu fler nu efter den senaste tidens larm om vanvårdade grisar och bakteriesmittat kycklingkött.

Och det är ju inga problem att få i sig tillräckligt med protein från vegetabiliska källor, men för mig blir det lite tråkigt, eftersom jag gillar fisk och kyckling så mycket. Men om man ska hitta en bra vegetabilisk ersättare är bovete allra bäst.

Bovete är inte vete utan en ört. Hel bovete kokar man och blandar i sallader, krossad eller som flingor kokar man gröt på och som mjöl passar den bra till bakning.

Fler bra vegetabiliska proteinkällor är, sojaprodukter till exempel sojamjölk, sojayoghurt och tofu. Bönor, linser, alger, ris, quinoa, quorn och nötter.

Man kan dessutom komplettera sitt proteinintag med en proteinshake då och då.
Proteinpulver finns i många olika smaker och varianter, kasseinprotein är att föredra vid viktminkning, vassleprotein har större påverkan på insulinutsöndringen är utmärkt efter träning. Ytterligare ett alternativ är sojaprotein, helt vegetabiliskt, men det är inte så gott att bara blanda med vatten.

Allra bäst är det att få i sig tillräckligt med protein genom kosten 30-40 % av ditt dagliga näringsintag är lämpligt, men om du vet med dig att du får i dig för lite protein kan lite proteinpulver till mellanmål eller vid läggdags vara jättebra. Men välj produkter som inte innehåller en massa socker och färgämnen.

Gör din egen proteinshake perfekt som mellan- eller kvällsmål:
Ett glas

½ mogen, men inte övermogen avocado
½ banan
½ msk kallpressad extra ljungfrulig linfröolja
½ dl färskpressad apelsinsaft
50 g silkestofu, finns på de asiatiska hyllorna i butiken
1 dl rismjölk
1 mått kasseinprotein
1 msk lecitingranulat, finns på hälsokosten, till kvällsshaken, särskilt om du är stressad eller sover dåligt.

Blanda allt i en mixer och kör ett par sekunder, drick denna silkeslena dryck genast och känn den härliga mättnadskänslan den ger.

Dåliga proteinkällor är korv, för fett bacon och halvfabrikat som kycklingnuggets, fiskpinnar och hamburgare. Allt som är panerat och friterat. Gör egna fiskpinnar och hamburgare så vet du exakt vad de innehåller.

Inga kommentarer: