Matklubbens Topplista

måndag, oktober 04, 2010

Bjuder gärna på hembakat


Kanelbullens dag firar vi den 4 oktober varje år, men det finns ingen anledning att invänta den högtidsdagen - bullar kan man behöva njuta av året om!

En undersökning, genomförd av Novus, visar att 28 procent av svenskarna bakar kaffebröd minst en gång i månaden. De flesta månadsbakarna bor i Norrbottens län. Var femte person i Mellansverige bakar en gång i månaden.
Syd- och västsvenskarna däremot bakar mer sällan och 29 procent uppger tidsbrist som skäl till varför de inte gör det oftare. Det är när vännerna ska komma på besök som vi helst tar fram bakplåtarna.

Finns det något godare än en härlig, och fortfarande ugnsvarm, bulle fylld med kanel, smör och socker? Våra kaneldoftande vetebullar är kanske bland det mest svenska som finns, och smakar extra gott med ett glas mjölk.

Sockerbagarforskare hävdar att vi svenskar har njutit av vetebröd smaksatt med kanel sedan 1500-talet. Men det var efter första världskriget som kanelbullen fick sin nuvarande form av en kanelsnäcka.

STORA KANELBULLAR MED DINKEL
Generösa kanelbullar med extra mycket smak

Ingredienser
30 st
50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör
1 tsk salt
1 dl strösocker
2 tsk stött kardemumma
13-14 dl siktat dinkelmjöl eller vetemjöl special

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk malen kanel

Garnering:
1 äggula
1 msk mjölk
1 krm salt
1/2 dl råsocker

Gör så här
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervärme, 37°. Häll den över jästen, rör om så att jästen löser sig. Tillsätt smör, salt, socker, kardemumma och nästan allt mjöl. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Låt jäsa under bakduk ca 15 min. Sätt ugnen på 250°. Rör ihop fyllningen. Arbeta degen på lätt mjölat bänk. Dela den i två delar och kavla ut dem till rektanglar, ca 30x45 cm. Fördela fyllningen på rektanglarna. Vik dubbelt från långsidan. Skär tvärsöver i ca 2 cm breda remsor. Vrid degremsorna och forma dem till lösa knutar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 20 min. Blanda äggula, mjölk och salt. Pensla bullarna och strö över råsocker. Grädda i mitten av ugnen 8–10 min. Låt svalna på galler.

Källa:kanelbullensdag 2009

4 kommentarer:

Lill-Ingrid sa...

Ååå, vilka fina snurror du gjort. Det finns inget godare än nygräddade kanelbullar.
Kram!

Ida sa...

Ge hit! (hihi)

Åsa sa...

Tack, Lill-Ingrid, kikade in på din blogg och du hade minsann gjort en massa annat, fint och gott. Hittade mycket jag måste prova.

Åsa sa...

Ida, vassego! (hihi)