Matklubbens Topplista

fredag, oktober 01, 2010

Dopp i koppVi har redan fastnat för årgångschampagne, det perfekta kaffet, dock inte jag då, trots att jag försöker titt som tätt och lyxchoklad, det har jag anammat fullt ut :)

- nu är det teets tur att få tas på allvar, vilket jag har väntat på länge.

Äntligen har det hänt något med tedrickandet i Sverige.

Idag kommer man inte långt med en Yellow Label på påse eller en kula parfymerad Söderblandning.
Vi blir mer och mer medvetna om odlingssätt, ursprung, traditioner, kvalitet, ekologi, fair trade.

Och botaniserar friskt bland de olika sorterna:

Ett gräsigt grönt te till sushin, en fyllig chailatte till förmiddagsfikat, ett skönt värmande roiboste efter promenaden, en rökig lapsang på fiket, ett starkt och sött marockanskt myntate efter meze och ett krispigt vitt te före läggdags.

Att te blivit trendigt märks på många sätt, många vitamindrycker baseras på te, på flera restauranger först och främst i Sthlm kan man istället för vinpaket i avsmakningsmenyn välja att dricka olika teer till varje rätt, så fantastiskt.

I vanliga mataffärer kan man hitta flera kvalitestsorter som till exempel Dilmah men även Lipton har tagit fram premiumprodukter, Exclusive colection by Lipton.

För att inte tala om alla goda teer från Friggs och deras vackra kartonger och påsar, om man nu vill ha ett påste.

Det lösa teet är ju helt klart bäst men inte lika lätt att förvara som ett påste, det ska helst vara i en tätslutande glasburk.

Vill du vara på den säkra sidan och få ett äkta högklassigt te är det nog bäst att beställa från något företag som importerar direkt från kina.
På krogar i Sthlm Oaxen och Pontus, kan en kopp te kosta lika mycket som ett glas vin, men då får man ett högklassig te värt alla pengar.

Det är hög tid för te, helt enkelt.

Drick och njut och våga ta ut svängarna.

1 kommentar:

Katarina sa...

Vilken kännare du är! Och du har rätt, varje situation och tilltugg kräver sitt te (även om jag inte bollar med så många sorter).