Matklubbens Topplista

lördag, november 29, 2008

Saffran x 2

Jag bakar lussekatter och saffransskorpor.

Absolut bästa saffransdegen som finns, får du här.
till ca 30 st behöver du:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 pkt (1g) saffran, stöt med 1 sockerbit i mortel och häll på 1 msk rom eller annan färgad sprit
2 ägg
1½ dl socker
1 tsk salt
1,2 kg mjöl (9-10 dl)
Pensling:
1 ägg + 1 msk mjölk
russin

Smält smöret , ljumma mjölken i smöret.
Rör ut jästen i lite av degspadet. Blanda i saffran och resten av degspadet. Tillsätt ägg, socker, salt och det mesta av mjölet. Ju mindre mjöl desto saftigare bröd. Rör degen slät och fin i maskin eller för hand, tills den släpper kanten i bunken. Låt degen vila 15 minuter. Dela degen i 30 bitar och forma till lussekatter, kringlor eller annan valfri form. Stick ner russin i håligheterna. Låt jäsa 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 225* ugnsvärme 10-12 minuter.

Saffransskorpor

En spröd skorpa med fin saffransmak som pasar utmärkt till just glögg.

Det här behövs till ca 55 st
100 g smör
2 kuvert (1g) saffran
50 g grovhackad sötmandel (kan uteslutas)
2 ägg
1½ dl strösocker
6 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 dl russin

Smält smöret, rör i saffran och låt svalna. Grovhacka mandeln. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt det smälta smöret med saffran och mandeln. Blanda samman mjöl, bakpulver och russin och tillsätt blandningen lite i taget till en smidig deg. Dela degen i tre bitar och rulla ut dem till tre längder ungefär lika långa som plåten. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 200* ca 10 minuter, ju längre desto hårdare skorpa. Skär genast längderna i smala sneda bitar. Rosta skorporna med snittytan uppåt i 175* ca 10 minuter. Vänd dem efter halva tiden. Stäng av ugnen och låt skorporna torka ytterligare i eftervärmen, med ugnsluckan lite på glänt. Sätt förslagsvis en träslev mellan ugn och lucka.Under tiden har Åke satt upp fotona ovanför soffan. Det fattas några kort på våra pappor, men det får vi fixa efter jul.

4 kommentarer:

Ida sa...

det där är ju egentligen bara oschysst. jag är så infernaliskt sugen på de där saffransskorporna.
de är så superoptimoptisktoppipangfenomenaliska.

Jenny sa...

gud vad fint med alla fotografier! det där har jag tänkt på i flera år, att jag också ska göra en sådan vägg. men hittills har det inte blivit av, jag har sparat en del kort visserligen och en del ramar, men inte så många att jag kan göra en ännu. och så var det tid-orken på det, så det kanske dröjer.

Åsa sa...

Ida-Pida, Skorpor kommer på fredag!!!

Jenny, det tog många år för mig innan jag hade fått ihop alla dessa tavlor. Jag började på Skravelsjövägen 88, med ett fåtal som vi satte upp ovanför köpmannadisken. Sen när vi flyttade till 108:an utökade jag med några fler och på den vägen är det. Så tids nog har du också till en hel vägg.
Men visst har du satt upp några i hallen till höger om Ingrids dörr?

Åsa sa...

Jo, Jenny om det är en tröst vet jag inte, men tiden fanns inte för oss heller, kartongen har stått här i v-rummet i flera månader, men nu så bestämde vi oss för att få det gjort till advent. Så vi började med ett kort i mitten och sedan byggde vi bara på allt eftersom.
Tidigare har vi lagt ut ett stort papper på golvet och sedan flyttat runt ramarna och ritat ut dem, sen upp med pappret på väggen och markerat vart varje tavla skulle sitta. Värsta projektet som har varit ganska avskräckande. Men nu blev det jättebra. Det finns plats kvar så att vi kan fortsätta och fylla ut med fler tavlor.