Matklubbens Topplista

tisdag, juli 16, 2013

Sommarkakor

Jag har ingen direkt tradition på speciella sommarkakor förutom bondkakan. Om man jämför med julen. Då har jag och familjen flera favoriter som bara måste finnas på kakfatet som ställs fram till glöggen och Kalle Anka. 

Så nu ska jag skapa en ny tradition med speciella sommarkakor. Jag plockade fram boken Sju sorters kakor och börjar botanisera bland alla recept. Så nu blir det en ny kaksort varje dag. För att vi inte ska rulla fram till hösten, bakar jag halva satser och så hoppas jag på många fikagäster ute på vår kolonilott. 

Jag gillar spröda kakor och en kaka jag minns från min barndom som min farmor Anna var expert på, är drömmar. Hon fick dem precis sådär ihåliga som de ska vara. Jag har ännu inte lyckats med att få dem som hennes, trillade hon dem slarvigt eller länge den hemligheten avslöjade hon aldrig. Nu provar jag mig fram och trillar dem jämna och länge. 

Drömmar
Ca 50 st ( jag gör en halv sats)
200 g smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker 
Ca 6 dl vetemjöl
1/2 tsk hjorthornssalt 

Grädda i 150-175 grader ca 20 minuter

Rör smör och socker poröst. Tillsätt vaniljsocker, mjöl och hjorthornssalt. 
Trilla ut degen till små bollar. Lägg dem på plåtar med bakpapper. Grädda. 


Kakorna blev spröda och goda men dom fick inte den där ihåligheten som min farmors. Nästa gång får jag trilla dom slarvigare, om det är det som är grejen. 

Nu ska vi packa och åka ut till lotten. 

2 kommentarer:

Carina Deckner sa...

Åsa, just nu är du den enda jag kan tänka mig som vet....det gäller en kaka. Den här kakan liknar den som är på framsidan av boken Sju sorters kakor men den ska innehålla cocos. På gamla vårdcentralen i Arvidsjaur, den som låg i entrén mellan mottagningen och avd 1, där sålde man denna saftiga runda kaka som innehöll cocos. Jag har letat snart överallt efter recept eller bild så jag kommer närmare vad den heter, Du som är så duktigt på detta med bakning kanske vet eller har något gammalt recept....Nu hoppas jag på dig...

Åsa sa...

Carina,det var kanske en köpeskaka? Jag har inte gillat kakor med kokos, så därför klingar ingen klocka, men jag kan kolla i alla mina gamla recept från 70-talet, där kan det kanske finnas någon liknande. Jag hör av mig iså fall.