Matklubbens Topplista

lördag, juli 06, 2013

Karamelliserade popcorn.

  • Alltså detta är så in i nordens gott, godis och snacks i ett. Inte särskilt nyttigt, men nån gång måste man strunta i allt det där....

  • 3 liter popcorn (ca 2 dl opoppade majskorn)
  • 100 g smör
  • 2,5 dl rörsocker
  • 0,75 dl ljus sirap
  • 2 msk vatten
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 1 msk vaniljsocker

Strö ut popcornen (färdigpoppade) på en långpanna med bakplåtspapper.

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull på låg värme. Tillsätt rörsocker, sirap, vatten och salt. Höj värmen lite och rör om med träsked tills sockret smält och en klar sockerlag bildats.

Låt lagen koka under omrörning tills den är 160°. Dra kastrullen från värmen och rör i bikarbonat och vaniljsocker.

Häll den heta lagen över popcornen. Rör om försiktigt med två träskedar. Låt stå i ugnen i cirka 40 minuter. Rör om med jämna mellanrum. Låt svalna i långpannan.


Inga kommentarer: