Matklubbens Topplista

söndag, juli 14, 2013

Lax med melon och ägghummus.

En sommarsallad med melon och rädisor är fräscht och passar bra till den rökta laxens kraftiga smak.
Jag valde varmrökt lax, men det funkar lika bra med kallrökt lax, böckling eller pepparmakrill. 

4 portioner, bra till lunch i morgon om man är två till middan. 


Ca 400 g lax
1 citron 
Melonsallad
1 liten melon, ca 700 g
1 knippa rädisor 
1 fänkålsstånd
2 msk hackad dill
2 msk hackad gräslök
2 msk pressad citronsaft
3 msk rapsolja 
flingsalt 
nymalen peppar
grönsallad

Ägghummus 
1 burk kikärter, 400 g
1 dl turkisk yoghurt
1 tsk dijonsenap
2 msk pressad citron
3 hårdkokta ägg
1/2 dl hackad rödlök
3 msk hackad dill
1 krm cayennpeppar
flingsalt 

Hummus: Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Mixa kikärter, yoghurt, senap och citron. Skala och mosa äggen med en gaffel. Blanda i ägg, lök och dill. Smaka av med cayennpeppar och salt. 

Sallad: Dela melonen, skär bort skalet, skrapa ur kärnorna och skär den i mindre bitar. Tvätta rädisorna och skiva dem tunt. Dela fänkålen och skiva den mycket tunt. 
Blanda melon, rädisor, fänkål, örter, citronsaft och olja. Krydda med salt och peppar. 
Lägg upp grönsalladen på ett fat. Fördela melonsalladen över. Servera med lax, ägghummus och citronklyftor. 

Inga kommentarer: