Matklubbens Topplista

torsdag, september 30, 2010

Smörstekt gösfilé med spenat- och jordärtskockspuré


Detta blir vår fredagsmiddag, för jag har ätit så slarvigt denna vecka, som det lätt blir när jag demar mycket, tre dagar på en vecka är minst en dag för mycket!

Gösfilén blir här till en festfin fisk som serveras med ett gudomligt gott mos.

Ingredienser 4 port
600 g gösfilé
2-3 msk vetemjöl
1 tsk salt
1 krm peppar
25 g smör
300 g potatis, mjölig sort
400 g jordärtskockor
3 dl vispgrädde
6 dl färsk spenat salt och peppar

Gör så här:
Börja med purén. Skala potatis och jordärtskockor och skär dem i mindre bitar. Koka dem i grädden i en tjockbottnad kastrull tills de är mjuka. Rör om då och då. Tillsätt spenaten, spara lite till garnering, och mixa till en slät puré. Dela ev fisken i mindre bitar. Blanda mjöl, salt och peppar. Vänd fisken i mjölblandningen och stek i smör på ganska hög värme, 2-4 min på varje sida. Servera fisken nystekt med purén och eventuellt skirat smör.

Drick det underbara vinet Castillo de Molina Reserva Sauvignon Blanc till denna ljuvliga rätt så får du en underbar smakupplevelse.

Vad kommer ni att äta en fredagkväll, jag är så intresserad så skriv gärna en kommentar så får jag lite tips?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Lammstek i skivor med grönsaker till, bara frästa i olivolja och smör.

Åsa sa...

Tack du anonyma, det skulle vara härligt att få veta vem du är, svara gärna en gång till och skriv in ditt namn. Spännande med lamm, jag är inte helt bekväm med detta kött, bara för att jag aldrig åt det som liten, det blev mest vilt, både för att vi bodde i Norrbotten och för att min far jagade älg. Ska snart komponera en lammgryta för ett event för LRF på Ica Maxi, det ska bli spännande och det brukar vara mycket uppskattat av konsumenterna i butikerna. Och det blir närproducerat vilket kommer att bli framtidens matkod.

Anonym sa...

Hej Åsa! Du vet vem jag är, jag vet bara inte hur jag ska fylla i de här kommentarerna. Vi träffades på Coop häromdagen, du plockade inga vinbär och vi ska ut på långresa. Vi hörs. Kram

Åsa sa...

Aha, jag misstänkte att det var du, när det skulle ätas lamm.
När du kommenterar klickar du på rutan med namn och så skriver du ditt namn.
Ha det gott Inger, kram.