Matklubbens Topplista

lördag, september 11, 2010

Huvudrätt


Som vanligt blir det kyckling, som jag är så förtjust i och som Åke också gillar, som tur är.

Tillbehör:
Sötpotatis i klyftor, 1 per person beroende på storlek
röd lök i klyftor, ½ per person
färsk sparris, 3 st per person
olivolja
salt och peppar

Lägg alla ingredienser i en långpanna, ringla över olivolja, strö över salt och peppar.

Kycklingfiléer, 1 till varje person
olivolja
soja
grillgrydda, den du tycker bäst om
lite flingsalt

Jag tycker att det är svårt att steka en helt opreparerad kycklingfilé bara som den är, tjock i ena änden och tunn i den andra, så jag bankar dem.
Du behöver en plastpåse och en kavel.
Lägg en kycklingfilé i en plastpåse ta kaveln och banka försiktigt men ändå bestämt på den tjocka delen av filén tills den är jämntjock hela vägen.
Lägg filéerna i en plastpåse. Blanda olja, solja och grillkrydda, häll blandningen över kycklingen, vänd runt så allt blandas ordentligt.
Låt stå en halvtimme i rumstemperatur om du ska steka dem direkt, eller ställ in i kylen. Kan stå till nästa dag om du inte ska äta dem samma dag.
Stek kycklingen i het panna ett par minuter på varje sida, strö på flingsalt. Lägg över i långpannan, tillsammans med grönsakerna.
Sätt in i ugn 200 grader ca 15 minuter, kolla noga så att inte potatisen och grönsakerna blir överstekta, ta ut dem i så fall och efterstek kycklingen ytterligare några minuter om det behövs, allt beror på storleken.
Om du har en termometer är det bra att kolla temperaturen, den ska vara över 90 grader för att man ska vara på den säkra sidan.

Min egen aioli, jäklarns nu avslöjar jag det hemliga receptet, men varsågoda, ät och njut.
1 äggula
1 dl rapsolja
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk citronsaft
1 tsk svensk senap
1 nypa flingsalt
1 dutt vitpeppar
6 färska bsilikablad
2 msk créme fraiche

Om du inte har en mixerstav, gå genast och köp en, den är oumbärlig i detta fall.

Blanda alla ingredienser utom créme fraiche i en hög smal behållare, låt stå i rumstemperatur en halvtimma så att alla ingredienser får samma temperatur. Strax före servering mixar du med mixerstav, sätt ner staven i botten på behållaren, starta staven och dra den sakta uppåt, så har du en färdig krämig aioli på ett par sekunder. För att få en mildare smak blanda i créme fraiche.

Lägg upp kycklingfilé, grönsaker och aioli på varma tallrikar, (sätt in tallrikarna i den varma ugnen ett par minuter före du lägger upp maten, detta uppskattar verkligen matgästerna.) Servera.

Inga kommentarer: