Matklubbens Topplista

torsdag, september 09, 2010

Rensa i röran


Jag vet inte vad det är med hösten, men den får mig att ta tag i saker.
Jag vill städa, rensa ut, fräscha upp, förnya.

Det samma gäller med mig själv.
Nu jäklar ska mina extra kilon bort.
Nu ska jag äta rätt.
Nu ska jag träna som aldrig förr.

Så nu har jag snart städat hela lägenheten, putsat fönster, satt upp nya gardiner i vardagsrummet, vita spetsgardiner inköpta på Ikea för typ två år sen, som var tänkt att jag skulle sätta upp i våras, men det var så ljust och härligt utan gardiner nu under sommaren så då fick det vara så.

Och så har jag rensat ut allt som har samlats i lådor och skåp, kastat, kastat och kastat och mer ska det bli när vi kommer ner i källaren och ska ta förråden, men det får vänta tills Åke kommer hem från älgjakten.

Jag har köpt en ny matta under rumsbordet, en vit rya och med det fick rummet en helt annan karaktär. Soffan, bordet, bokhyllan, gardinerna ja till och med kuddarna kom till sin rätt och blev mer samstämda än med den vinröda mattan. Innan jul ska vi dessutom måla väggarna vita och det blir även vitt i hallen, jag tror verkligen att det kommer att bli ett lyft, hallen är ju som alltid lite grå dunkel, trots att jag har tre lampor där.

Sovrummet är det inte så mycket att ändra på, väggarna har en lugnande och härlig kaffelatte färg som jag trivs jättebra med, vitt där inne blir för hårt tror jag. Vi köpte en ny säng i vår som vi fick levererad för en månad sedan. Den vi hade tidigare höll på att göra mig tokig, då madrasserna gled isär hela tiden. Nu har vi köpt en kontinental Mio säng, men skippade deras standard bäddmadrass och köpte en Jensen bäddmadrass istället och nu sover vi som en prins och en prinsessa, inte på ärten då, hihi.

Vi behöll våra gamla sängben, men det är på vippen att de är för höga, nu när vi har så många lager med madrasser, man får ta fart för att hoppa upp och när man ska kliva ner så är det en bit ner till golvet, så vi får se om vi köper lägre ben någon gång framöver.

Nu ska jag bara byta gardiner där inne, hade en bild för mig hur de skulle se ut och har äntligen hittat de rätta på Mio förstås, min älsklingsbutik för tillfället, men de gardinerna var en aning för korta, behöver ju minst 3 m för att de ska nå från golv till tak, så då behöver jag köpa tre längder och skarva i fållen, men de var en aningen dyra nästan 600 kr per längd svälj, så vi får se hur det blir med det.

Sen är det bara matrummet kvar, jag ska minska ner arbetsplatsen till ett hörnskrivbord, det minsta som finns, men där jag ändå får plats med både dator och en yta där jag kan skriva och ha bokningspärmen. Och nå´t smart hyllsystem för pärmar utan att det tar någon nämnvärd plats och stör hela rummet. Jag ska leta efter en snygg vikskärm som jag kan ställa för när jag har jobbat klart, det behövs tydliga gränser när man jobbar hemma, så att inte jobbet tar över helt och hållet.

När vi kommer till matrummet så målade jag ju väggarna vita redan från början innan vi flyttade in, men det är ju en struktur på väggarna som jag inte kan förlika mig med, så vi får se om vi orkar slita ner väven, spackla och måla om för att få ett slätt hårt utseende, vilket jag gillar skarpt.
Det vita bordet köpte vi begagnat och det är absolut inte vad jag tänker ha i framtiden, jag har hittat ett på Mio hahaha, i deras vintage serie, med tillhörande urläckra stolar, så nu blir det till och spara eller så jagar jag vidare för att hitta ett bord som är nog smalt och nog långt.
Jag har alltid drömt om att ha en köksö i köket med två barstolar där man kan inta sin frukost, sitta och prata när man förbereder middan, att ha någon plats att överhuvuddaget kunna laga till något på att rymmas. Som det är nu har jag små hörn där det redan är belamrat med köksmaskiner mm.
Så tanken var först att vi skulle slå ut väggen mellan sovrummet och köket som många av våra grannar har gjort och få ett hav till kök, men då tappar vi ju vårt vilosamma sovrum som är så avskilt från den övriga lägenheten.
Vi har ju provat att sova i det större rummet och det var ingen hit.
Så då har jag kommit fram till att om vi ska öppna upp någon vägg så är det mellan vardagsrummet och matrummet, så att man ser den öppna spisen från bägge håll.
Och dessutom nu när jag ska få in en arbetsplats så är det otänkbart att ha den i sovrummet.
Så nu ska vi till Ikea och kolla in hur vi ska ordna med en köksö. Det blir nog underskåp med utdragsbara lådor som man kan förvara torrvaror i. Sen vill jag verkligen få in ett fullstort kylskåp, så då ryker överskåpet och det gör ju inget då när jag kan förvara torrvarorna i lådorna.
Det kommer att bli så fint och mysigt, för då äter vi middagarna i det stora matrummet, med en tänd brasa i den öppna spisen, hohoho så härligt.

När det är så här fint och mysigt här hemma får jag ett lugn i kroppen som gör att jag kan fokusera på mig själv och min hälsa, hur jag ska gå till väga, kommer i ett annat inlägg.

Ha det riktigt skönt i höstsolen, kram.

5 kommentarer:

Katarina sa...

Du kastar väl inget som jag vill ha?

Och vad fin och inbjudande soffhörnan är!

Åsa sa...

Nja, det vet jag ju inte...jag kastar mest gamla papper och skrot som samlats i lådor och som man inte har plats för.

Jag har samlat cd -skivor, böcker, fula lampor och annat krafs i två lådor, som den som vill får gå igenom och ta allt vad man vill ha. :))

Annars blir det bra loppisgrejer :)

Ida sa...

asså den där mattan är så fin. den gjorde en helt annan känsla för vardagsrummet. :)

när åker ni till ikea? jag och henke skulle ju vilja dit. fast vi skulle vilja hinna bo in oss lite för att få reda på vad vi kommer behöva. om det tajmar kanske vi kan snålskjutsa?

Åsa sa...

ja, visst är den och den är så mjuk och skön att gå på.
Den vinröda mattan passar inte in någonstans i lägenheten nu, vi har ju helt andra färger.
Så jag har en matta och flera gardinuppsättningar till salu.
undrar om någon är intresserad?

Jag hoppas att det blir före jul, men vi tänker nog åka buss, för att få med oss allt som vi ska köpa.
Vad tror du? Vi skulle ju kunna låna ett släp på riksb. förstås, med det är ju så jobbigt att köra med.

Ida sa...

jag tittar väldigt gärna på gardiner :)
funderade också på att åka buss. för när jag o amanda åkte med den genom jobbet så fick man ju med sig rätt stora grejer ändå.