Matklubbens Topplista

fredag, juli 16, 2010

Pintxos

I den Baskiska delen av Spanien kallas barhängets smårätter för Pintxos, inte att förväxla med Tapas eller Bruschetta.
Det är små delikata kanapéer på tandpetare som passar utmärkt till ett glas vin, öl eller cider.

En Pintxo har nästan alltid en bas av tunt bröd. Den toppas med små portioner av allt det baskiska köket har att erbjuda. Inlagda och färska sardiner, krabba, korvar, torkad skinka, ansjovis, oliver och ostar för att nämna några.

Pintxon finns både kalla och varma och de måste serveras nygjorda.

Vintips
Maskuribai 2008, Spanien (95254) 99 kr. Druvsorten -hondarribi zuri är huvuddruva i detta mycket friska vin. Exotisk smak med melon och animaliska, lite bittra men goda toner!

Gilda- pinxto med sardeller, oliver och mild chili


Gilda är en pinxtoklassiker på de baskiska barerna. Med sardeller, oliver och milda gröna chilis är den ett utmärkt salt tillbehör till ett glas vin eller en öl.

150 gram sardellfiléer i olja
20 Guindilla chili, kan ersättas med en mild grön paprika eller jalapeno på burk
20 gröna oliver, urkärnade

Trä en sardell på en tandpetare och varva med chili och oliver. Den milda guindillachilin kan vara svår att få tag på, men kan ersättas med en grön paprika som fått steka på låg värme i olivolja. Strimla helt enkelt paprikan och lägg i 5 msk olivolja. Koka försiktigt i 4-5 minuter tills den är mjuk men fortfarande spänstig.

Pintxo med färskost, sardeller och valnötter.

Ingredienser för 8-10 pintxos

100 gram färskost, gärna en blandning av get och koost. I Baskien är det ofta en mild färskost av får.
2 msk olivolja
3 msk finhackad gräslök
1 msk hackad persilja
1 burk sardeller, raka filéer
10 valnötter
Salt
Peppar
1 baguette

Blanda osten med olivolja och hackade örter och smaka av med salt och peppar. Bred på en brödskiva och toppa med en sardellfilé och en valnöt.

Pintxo med mögelost, jordgubbsmarmelad och nötter.


En lite söt pintxo som görs på en baskisk fårost med mild mögelsmak. Den kan ersättas med en kofärskost och lite roquefort.

Ingredienser för 8-10 pintxos

150 gram färskost
2 msk roquefortost
2 msk jordgubbsmarmelad
8 valnötter
6 mandlar, skållade och skalade
2 msk pinjenötter
2 msk honung

Blanda färskosten med roquefort så konsistenser är krämig och jämn. Hacka nötterna grovt och stek i honung tills de fått lätt färg.
Lägg ost på en brödskiva och toppa med lite jordgubbsmarmelad och nötter.

Källa: vin & gastronomi

Inga kommentarer: