Matklubbens Topplista

fredag, juli 16, 2010

10 rätter med Lax

Det blev ju mycket fisk i Skirknäs, så här kommer tips på fiskrätter, alla är lagade på lax men har man annan fisk går det lika bra med den.

Mysmiddag, plockmat eller snabblunch- lax är gott i alla former.
Här är tio favoriter.

1. NYTTIGA MIDDAGEN

Glaserad misolax
2 personer • 20 minuter

Blanda 2 msk miso (utblandat pulver eller pasta) med 2 msk mirin (sött risvin, finns i mataffären, t ex Blue dragon). Lägg 2 laxfiléer i en fryspåse och tillsätt miso. Låt dra i 10 minuter.
Grilla i 5–6 minuter tills fisken är genomkokt. Servera med pak choi med en dressing av soja blandat med sesamolja.

2. LÄTTLAGAT

Parmesaninbakad lax
2 personer • 20 minuter

Värm ugnen till 225°. Blanda 50 g brödsmulor, en handfull hackad basilika, 2 msk riven parmesan och 1 msk olivolja, salt och peppar. Vänd laxen i bröd- och ostmixen så fisken är täckt runt om. Baka i ugnen i 10 minuter och servera med sallad. (Bild här ovan)


3. TÅRTBITSMAT

Lax- och dillpaj
6 personer • 1 timme

Klä en 22 cm pajform med mördeg. Grädda pajskalet i 200° i ca 15 minuter. Ta ut det och sänk värmen till 175°. Hacka 300 g laxfilé i bitar. Vispa ihop 3 ägg och 1 1/2 dl vispgrädde, 1/2 knippe hackad dill, 3 msk riven parmesan, salta och peppra.
Tillsätt laxen och häll lax-röran ner i pajskalet. Grädda i 30 minuter tills det satt sig. Servera rumstempererad med en god och fräsch sallad till.

4. 15-MINUTERSLUNCHEN

Indisk lax med gurksallad
2 personer • 15 minuter

Blanda 2 tsk indisk currypasta och 3 msk naturell yoghurt. Häll röran över 2 skinnfria laxfiléer och låt dra i 5 minuter. Grilla i 5–6 minuter tills fisken är genomstekt.
Riv 1/2 gurka med potatisskalare till långa remsor. Blanda gurkan med 2 msk naturell yoghurt, lite pressad citron och rikligt med salt och peppar. Servera med laxen.

5. FREDAGSMYS

Dragondraperade laxkakor
4 personer • 40 minuter

Lägg 300 g skinnfri laxfilé i en kastrull, täck med kokande vatten och låt sjuda i 3 minuter. Täck med lock, dra av från plattan och låt stå i 5 minuter. Riv sedan laxen i strimlade flagor.
Smält 50 g smör i en kastrull, tillsätt 4 skivade salladslökar och låt koka i 3 minuter. Koka 500 g skalad potatis tills den är mjuk, häll av vattnet och mosa potatisen med löksmöret, salta och peppra.
Blanda i laxen och ett litet knippe hackad dragon. Forma till 8 fiskkakor, pudra över mjöl och stek i en klick smör i 3–4 minuter på var sida tills laxkakorna är gyllene. Servera med en sallad.

6. SINGELSALLAD

Sweetchili & lax

1 person • 20 minuter

Blanda 2 msk sweetchilisås med juicen av 1 lime, 1 tsk fisksås och en liten handfull hackad koriander. Marinera en laxfilé i 5 minuter i hälften av dressingen, grilla sedan i 4–5 minuter tills laxen är genomkokt och har en glansig yta.
Strimla laxen i småbitar och blanda med en handfull salladsblad, 2 hackade salladslökar och resten av dressingen.

7. LUNCHLÅDA

Laxwraps

2 personer • 10 minuter

Strimla en kokt laxfilé och fördela i 2 mjuka tortillas. Blanda 2 msk naturell yoghurt med 1 msk pepparrotsvisp och lite pressad citron. Ringla över laxen och tillsätt en handfull vattenkrasse i varje tortilla. Rulla ihop till 2 wraps och skär dem mitt itu innan du serverar.

8. MIDDAG FÖR TVÅ

Prosciuttolindad lax

2 personer • 15 minuter

Lägg 2 skivor prosciutto sida vid sida. Lägg en laxfilé ovanpå och rulla in laxen så den är helt invirad. Hetta upp 1 msk olivolja i en teflonpanna. Stek laxen i 3–4 minuter på varje sida till den är precis genomkokt. Servera med sallad.

9. FRÄSCH FÖRRÄTT

Citrusceviche

4 personer • 40 minuter

Skiva 300 g laxfilé så tunt som möjligt och lägg upp på ett fat. Blanda juicen av 2 lime, 2 msk olivolja, 1 skalad och tärnad avokado, 1/4 liten skivad rödlök, en handfull hackad koriander och en finhackad röd chili. Skeda dressingen över laxen och låt stå och dra 30 minuter före servering.

10. KVÄLLSMÅL

Thaidoftande nudelsoppa

2 personer • 25 minuter

Koka 2 msk röd thaicurrypasta i en kastrull tills den börjar dofta. Tillsätt 1 3/4 dl lätt kokosmjölk och 5 dl kycklingbuljong och låt sjuda 2 minuter. Vrid ner värmen och lägg i 2 laxfiléer. Täck och pochera i 4–5 minuter.
Koka 100 g äggnudlar tills de är al dente, häll av vattnet och fördela i 2 skålar. Placera laxfiléerna på toppen. Rör ner juicen av 1 lime i soppan och häll över laxen och nudlarna. Avsluta med lite strimlad chili, salladslök och koriander.



Källa: Elle mat & vin

Inga kommentarer: