Matklubbens Topplista

fredag, juli 16, 2010

Bästa vita just Nu

ELLE mat & vins dryckesexpert la Orre tipsar om de finaste vita vinerna just nu - som också passar utmärkt till föregående laxrecept.





FRISKA OCH FRUKTIGA – TORRA

• Orballo Albariño 2007, Spanien (2696) 97 kr. Ungdomligt, aromatiskt finstämt vitt med diskreta toner av citrus, mandel och örter.

• Georg Breuer riesling sauvage, Tyskland (5899) 115 kr. Vitt friskt och fruktigt vin i fint krispig stil med toner av mineral, äpple och citrus.

• Pewsey Vale riesling, Australien (6851) 119 kr. Ung och druvig riesling med fina petroleumtoner, bivax, lime och honung.

God till asiatiska laxrätter.

• Steinschaden Grüner Veltiner 2008, Österrike (94018) 69 kr. Rent, friskt och fruktigt med toner av vitpeppar, citrus, päron och syrliga äpplen.

• Sancerre 2008, Frankrike (95249) 139 kr. Härligt ungdomligt torrt och mineraligt vin med bra koncentration. Typisk sauvignon blanc med toner av vinbärsblad och nässlor.

Gott till lax-ceviche med citrus.





FYLLIGA OCH SMAKRIKA – TORRA

• Bonterra chardonnay, USA (16632) 129 kr. Ekologiskt. Smakrikt och torrt chardonnay-vin med toner av rostade ekfat, nötter, smör och mogen ananas. Till smakrika, kryddiga och grillade laxrätter. Friska och fruktiga – halvtorra.

• Künstler riesling kabinett, Tyskland (5962) 99 kr. Halvtorrt druvigt och ungdomligt vin med toner av ananas, honung och citrus. Gott till sötsura och heta laxkryddningar. Druviga och blommiga – torra.

• Charles Wantz pinot gris K 2007, Frankrike (94020) 79 kr. Smakrikt med toner av druva, torkade aprikoser och mandel-massa men med bra syra och härlig, nästan tjock konsistens.

Gott till lax- och dillpaj.

Och så två plånboksvänliga tips från hans kära Umeåstudenter…

• Duvavár pinot gris rivaner, Ungern (12411) 59 kr. Druvigt torrt och blommigt med toner av päron, banan och mandarin.
Dessutom ett kaxigt från Baskien …

• Maskuribai 2008, Spanien (95254) 99 kr. Druvsorten -hondarribi zuri är huvuddruva i detta mycket friska vin. Exotisk smak med melon och animaliska, lite bittra men goda toner!

Servera till pintxos (små smakrika tilltugg).
Källa: Elle mat & Vin

Inga kommentarer: