Matklubbens Topplista

måndag, maj 10, 2010

Hummus


Jag bara älskar kikärtsröran hummus, den passar till allt både som dip och fyllning i pitabröd eller bakpotatis, men då vill jag gärna att den ska vara lite lösare i konsistensen.

Här kommer tre av mina favoritrecept, med lite olika ingredienser, men alla innehåller vitlök.
Och jag är lat och köper färdigkokta kikärter på burk.

Hummus 1
1 burk kikärter (400 g) sköljda i kallt vatten och avrunna
½ chilifrukt
½ tsk spiskummin
1 msk pressad citronjuice
3 msk olivolja
salt
peppar
1 vitlöksklyfta

Gör så här
Finhacka vitlöksklyftan, lägg den med kikärter, chilifrukt, spiskummin, pressad citronjuice, olivolja, i en matberedare.

Mixa till en jämn smet. Smaksätt med salt och peppar. Förvara kallt till serveringen.

Hummus 2
410 g kikärter
0,5 dl olivolja
1 st vitlöksklyfta
2 krm salt
1 krm svartpeppar
2 msk persilja, finhackad

1. Häll av kikärterna genom ett durkslag och skölj av dem i kallt vatten. Lägg dem avrunna i en matberedare och kör tillsammans med olivolja lite i taget till en puré.
2. Lägg kikärtsröran i en skål och blanda ner pressad vitlök, salt, peppar och finhackad persilja.

Hummus 3
1 burk kikärter), sköljda och avrunna
0,5 msk Rödvinsvinäger
4 msk Zeta olivolja
1 st vitlöksklyfta pressad
0,5 tsk salt

Tillagning
Kör kikärterna med vinäger och olja i en matberedare eller med en handmixer. Blanda röran med den pressade vitlöksklyftan. Smaka av med salt.

2 kommentarer:

Jenny sa...

åh tack, jag älskar också hummus! vi får det ofta, i olika varianter, i ersängskolans lunchrestaurang och varje gång måste jag fråga hur de har gjort eftersom jag ständigt söker nya recept. men oftast gör jag lite hipp som happ och ibland blir det supergott och ibland blir det det inte. till helgen ska jag prova något av dessa!

Katarina sa...

Jag också! Men det var ett tag sedan jag gjorde det. Tack för påminnelsen.