Matklubbens Topplista

onsdag, augusti 26, 2009

Det är ingen hejd på mig

Jag har gjort grönt mandelsmör och nu har jag bakat frukt och nötbröd, woho, vad gott det ska bli, till rödbetssoppan.

Fullkornsdinkelbröd
½ liter ljummet vatten
1 kuvert torrjäst
½ msk flingsalt eller grovt havssalt
2 msk honung
1 påse 150 g grovkrossade/hackade hasselnötter, tag en kniv med brett blad och tryck till varje nöt, lättare än att försöka hacka de små rackarna som bara rullar iväg.
2 dl russin
1 dl solroskärnor
ca 300 g finmalet fullkornsdinkelmjöl
ca 600 g grovmalet fullkornsdinkelmjöl

Rör ner jäst, salt och honung i vattnet.
Tillsätt nötter, russin och solroskärnor, rör om och låt stå i tio minuter.
Tillsätt först det finmalda dinkelmjölet med varsam hand och därefter det grova mjölet lite åt gången och rör tills det faktiskt inte går att röra mer.
Degen ska inte knådas och får inte vara för torr.
Dela degen i två delar och lägg dem i smorda formar.
Grädda 45 minuter i 180 grader.

Alltså ingen jäsningstid.

Källa: Anti-age mat på naturligt sätt av Torbjörg Hafsteinsdottir

Grönt mandelsmör
en korsning mellan hummus och pesto

1 dl sötmandel
200 g kokta kikärter
1 vitlöklyfta
basilikablad från en ½ kruka
persiljeblad från en ½ kruka
½ tsk salt
½ dl kallpressad rapsolja
2 msk citronsaft

Låt kikärterna rinna av i en sil.
Kör allt utom olja och citronsaft till en jämn massa i matberedare.
Tillsätt därefter oljan och citronsaften medan maskinen går.
Mixa tills massa är helt slät.
Supergott på bröd istället för smör.

Eller som tillbehör till en sallad eller som sås till kyckling.

2 kommentarer:

Ida sa...

aaah! jag var tvungen att gå på ica och attackköpa bröd, pesto och rökt skinka o låtsas att det var samma som det där efter att jag läste detta.

Mami sa...

Härligt, att jag kunde inspirera...