Jag har kokat bruna bönor och bakat semlor i eftermiddag.
Dessutom har jag hunnit med att göra en kålpudding, sett Bygglov och skrivit lite på bloggen, vissa kvällar är man effektiv.
Men nu är jag trött, så snart blir det god natt, men först ska jag skriva receptet på lättbakta och goda semlor.
SEMLOR
16 vanliga eller 30 små
75 g smör
3 dl lättmjölk
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma 3/4 dl strösocker
25 g jäst för söta degar
1 ägg
7-9 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Smält smöret.blanda med mjölk.salt.socker.smula jästen i en bunke.häll på smör-mjölk blandningen.tillsätt ägg.7 dl av mjölet blandat med bakpulver.rör till en slät deg.jäs i 45 min.
Tag upp degen.dela den i två delar.sedan varje del i åtta delar. trilla runda bullar.lägg på bakpapperklädd plåt.jäs övertäckta i 30 min.pensla med ägg.grädda i 225 grader 8-10 min.
Låt bullarna svalna.under tiden river man mandelmassa och vispar grädde. skär av toppen på varje bulle som ska fyllas.nyp ur lite av inkråmet ur varje bulle och blanda med mandelmassan plus några mtsk grädde.kör med mixerstav till en slät massa.f
Fyll varje semla med mandelmassa.spritsa grädden som en krans ovanpå.lägg på locken och pudra över rikligt med florsocker.
2 kommentarer:
underbart vackra. själv fick jag slut hembakta förra veckan och bör nog göra nya. eftersom de är så mkt godare och eftersom vi annars ruinerar oss på köpta. två för tjugofem spänn. hutlöst.
Hembakta är verkligen att föredra och dessa är så luftiga och goda så man lätt kan äta två på raken.
Mina tog slut i kväll, (läs torsdag).
Så det blir till å baka i helgen.
Skicka en kommentar